Buitenland

Serviër Seselj zet hongerstaking door

DEN HAAG - De ultranationalistische Servische politicus Vojislav Seselj zet zijn hongerstaking door, ook nu hij in de ziekenboeg van de gevangenis van het Joegoslaviëtribunaal is opgenomen.

Buitenlandredactie
1 December 2006 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

De 52-jarige Seselj is sinds 11 november in hongerstaking en weigerde maandag op de eerste dag van zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal te verschijnen. Woensdag weigerde hij een arts naar zich te laten kijken. Ook heeft hij een verklaring opgesteld waarin hij medewerkers van het tribunaal verbiedt hem gedwongen te voeden, medische behandeling te geven of hem te reanimeren.Seselj wordt door het tribunaal vervolgd wegens deelname aan een criminele samenzwering. Samen met de eerder dit jaar overleden Joegoslavische oud-president Slobodan Milosevic en andere politieke en militaire Servische leiders zou hij niet-Serviërs uit delen van Kroatië en Bosnië hebben verdreven teneinde een Groot-Servië te vormen. Met zijn hongerstaking wil hij bereiken dat hij zijn eigen juridische adviseurs mag kiezen, dat hij zonder voorwaarden zelf zijn verdediging mag voeren en dat zijn echtgenote hem onbeperkt mag bezoeken.

Het Joegoslaviëtribunaal is „ernstig bezorgd” over de hongerstaking van Seselj. De Servische politicus brengt zijn gezondheid ernstig in gevaar. In de „nabije toekomst” kan er een situatie ontstaan die „medische interventie rechtvaardigt.” Dit staat in een gisteravond namens president Fausto Pocar van het VN-hof uitgegeven verklaring.

De griffie van het tribunaal heeft Seselj donderdag Tjarda van der Spoel toegewezen als onafhankelijke raadsman. De Rotterdamse strafpleiter moet Seselj helpen bij het hoger beroep tegen de beslissing van de rechters om hem tegen zijn wil de Britse advocaat David Hooper toe te wijzen.

De kamer van beroep van het Joegoslaviëtribunaal heeft de Bosnisch-Servische generaal Stanislav Galic (63) donderdag veroordeeld tot levenslang wegens oorlogsmisdaden bij de belegering van Sarajevo. Het is de eerste keer dat het tijdelijke VN-hof, dat sinds 1993 in Den Haag zetelt, een definitieve levenslange celstraf oplegt.

De kamer van beroep heeft de straf opgelegd met de kleinst mogelijke meerderheid van drie van de vijf rechters. Dit blijkt uit ”afwijkende meningen” die president Fausto Pocar en oud-president Theodor Meron van het VN-hof aan de schriftelijke motivering van het vonnis hebben gevoegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer