Buitenland

Irakcommissie voor gedeeltelijke aftocht

NEW YORK - Amerika moet een belangrijk deel van zijn troepen uit Irak terugtrekken. Dat is een van de adviezen van de onafhankelijke Irakcommissie onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken James Baker en afgevaardigde Lee Hamilton.

Van onze correspondent
30 November 2006 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:19

De commissie, die volgende week haar conclusies aan president Bush zal presenteren, heeft woensdag haar beraadslagingen in Washington afgerond.Sinds maart debatteert de commissie over het Amerikaanse Irakbeleid. Daarbij passeerden tal van suggesties de revue, van versterking van het aantal troepen tot onmiddellijke terugtrekking.

De Amerikaanse president verklaarde zich bereid de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Irak versneld aan de Iraakse regering over te dragen. Hij weigert zich echter uit te spreken over een tijdschema voor een vertrek van de Amerikaanse militairen uit het Arabische land. Dat zorgt volgens hem alleen maar voor „onrealistische verwachtingen.”

„Wij blijven zolang als de Iraakse regering ons vraagt om te blijven en tot het werk is gedaan”, zei Bush donderdag op een gezamenlijke persconferentie met de Iraakse premier Nuri al-Maliki in de Jordaanse hoofdstad Amman. Bush en Maliki hadden elkaar kort daarvoor tijdens een ontbijt gesproken.

De leden van de Irakcommissie, onder wie zowel Republikeinse als Democratische partijleden, kwamen tot de gezamenlijke conclusie dat Bush de strijdende partijen in Irak in ieder geval duidelijk moet maken dat de Amerikaanse troepen niet eindeloos in Irak kunnen blijven.

„Als wij dat niet duidelijk maken, gaan beide partijen door met elkaar de hals af te snijden, zonder dat er iets komt van de opbouw van een democratisch Irak”, aldus een van de commissieleden tegenover The New York Times.

Daarom pleit de commissie voor terugtrekking van vijftien brigades. Dat betreft ongeveer 42.000 man van de 140.000 Amerikanen die momenteel in Irak zijn gestationeerd. Of die brigades terugkeren naar de VS of dat zij als het ware „achter de hand” worden gehouden in Irak zelf of in een van de omringende landen is onduidelijk.

De overblijvende troepen zouden zich vervolgens intensiever storten op de training van het Iraakse leger en politie,in de hoop dat die binnen afzienbare tijd in staat zijn om meer veiligheidstaken van de coalitietroepen over te nemen. De resterende troepen zouden ingezet worden voor de allernoodzakelijkste beschermingstaken, zoals logistiek.

Wanneer president Bush -momenteel in Jordanië- later deze week in de VS terugkeert wacht hem een Washington dat gonst van de geruchten. Hij staat onder grote politieke druk om iets te besluiten, want onveranderde voortzetting van het huidige beleid leidt beslist niet tot de overwinning die hij veelvuldig propageert zonder daarbij precies te vertellen wat hij daaronder verstaat.

De Democraten die begin deze maand grote winst maakten bij de parlementsverkiezingen -die door velen werden gezien als een referendum over Bush’ Irakbeleid- dringen bovendien aan op een „radicale” wijziging van het beleid.

Wat gebeurt er als de Amerikanen uit Irak vertrekken? Dan zal Saudi-Arabië zich in de strijd storten om te voorkomen dat de sjiietische meerderheid in Irak de soennitische minderheid uitmoordt. Dat schreef Nawaf Obaid woensdag in The Washington Post. Obaid is veiligheidsadviseur van de Saudische regering en weet dus waarover hij het heeft. Riyad zal de soennieten in Irak niet alleen met wapens en geld steunen, maar kan de markt bovendien overspoelen met een overproductie aan olie.

De olieprijs zal daardoor belangrijk dalen, wat de Iraanse mogelijkheid beperkt om de sjiieten in Irak met miljoenen dollars te steunen.

Rest nog te vermelden dat de Saudi’s -soennieten- er alles aan gelegen is om de toenemende invloed van de Iraniërs -sjiieten- zowel in Irak als in de regio te beperken. Een onderwerp dat zij de afgelopen dagen in Riyad uitgebreid besproken hebben met de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer