Kamer: Beëindig gesprek met Turkije
DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat de gesprekken met Turkije over toetreding tot de EU helemaal worden stopgezet, omdat het land nog steeds geen Grieks-Cypriotische schepen en vliegtuigen toelaat.
Turkije weigert zijn vliegvelden en havens open te stellen voor verkeer uit het Griekse deel van Cyprus, terwijl het land al in 2004 aan de EU had beloofd dat te doen. Europees commissaris Rehn (Uitbreiding) heeft daarom voorgesteld de onderhandelingen met Turkije deels te bevriezen. Als Turkije zich toch aan de afspraken houdt, gaan de onderhandelingen gewoon verder.De Tweede Kamer vindt het voorstel van de Europese Commissie niet ver genoeg gaan. PvdA, SP en VVD willen dat de EU de onderhandelingen met Turkije helemaal opschort. De VVD’er Van Baalen stelt dat er pas weer kan worden gesproken als de Turken in beweging komen in de kwestie Cyprus. Ook moet het land bereid zijn de Armeense genocide bespreekbaar te maken.
Het CDA gunt Turkije nog tot 11 december, als de ministers van Buitenlandse Zaken uit de EU-landen bijeenkomen, de tijd om de afspraak na te komen. Gebeurt dat niet, dan moeten de onderhandelingen worden opgeschort. ChristenUnie en SGP zijn sowieso tegen onderhandelingen met Turkije.
SGP en VVD hebben minister Bot van Buitenlandse Zaken woensdag Kamervragen gesteld over een rechtszaak in Turkije tegen twee christenen. De 37-jarige Hakan Tastan en de 46-jarige Turan Topal zijn aangeklaagd op basis van het omstreden artikel 301 van het Turkse wetboek van strafrecht, waarin belediging van de Turkse identiteit strafbaar is gesteld. Tastan en Topal worden onder meer beschuldigd van het beledigen van de islam.
SGP en VVD merken op dat artikel 301 geen melding maakt van belediging van de islam. Ze vinden dat het proces de EU aanleiding geeft om van de Turkse regering te eisen het gewraakte artikel snel in te trekken en mensen de vrijheid te garanderen publiekelijk voor hun geloof uit te kunnen komen.