Ontevreden Surinamers 31 jaar onafhankelijk
PARAMARIBO - Surinamers hebben zaterdag traditiegetrouw op uitbundige wijze gevierd dat hun land precies 31 jaar geleden de onafhankelijke status verkreeg. Ondanks het feit dat de politieke verhoudingen tussen de republiek en Nederland, het voormalige moederland, de laatste weken zijn vertroebeld, namen Nederlandse mariniers deel aan het defilé.
De belangstelling voor veel activiteiten was aanmerkelijk minder dan gebruikelijk, wat deels te maken had met het slechte weer. Maar daarnaast zijn steeds meer Surinamers van mening dat er weinig reden is om te feesten. De economie staat er slecht voor, de armoede en het morele verval nemen steeds grotere vormen aan. Bovendien klinken steeds meer verwijten aan het adres van de regering van president Ronald Venetiaan. Sinds het aantreden van de regering, ruim een jaar geleden, is het ene na het andere schandaal opgedoken, waarbij sprake is van corruptie en machtsmisbruik.Veel Surinamers hebben Venetiaan verweten de belangen van hun land te schaden door enkele weken geleden tijdens een bezoek van minister Van Ardenne voor een kleine politieke rel te zorgen. De president weigerde de bewindsvrouw te ontvangen, uit protest tegen de strenge controles op Schiphol van passagiers uit Paramaribo. Ook in het Surinaamse parlement werd opmerkelijk fel uitgehaald naar Nederland.
„De arrogante houding van Venetiaan is beschamend”, zegt Mahinder Kalloe. De onderwijzer zegt uit protest tegen de regering de festiviteiten rond het jaarlijkse onafhankelijkheidsfeest niet te hebben bijgewoond. „En dat is voor het eerst sinds 1975. Maar met deze politici, die ons land naar de afgrond hebben geholpen, wil ik niet het glas heffen. Dan zou betekenen dat ik ze steun.”
Kalloe heeft zich enorm gestoord aan de houding van de regering naar Nederland toe. „Zo ga je niet met elkaar om. En al helemaal niet met een bevriend land, waar bijna de helft van de Surinamers woont. We zijn dan wel 31 jaar onafhankelijk, maar in al die jaren zijn we wel altijd afhankelijk gebleven van Nederland. De financiële steun die we vanuit ons voormalige moederland krijgen, is van levensbelang en zal dat voorlopig ook blijven, zolang we geen politici hebben die moeite doen om ons op eigen benen te laten staan. Alleen aan Nederland is het te danken dat vandaag de dag geen Surinamers dood gaan van de honger.”
De zich voortslepende rel was geen aanleiding voor Nederland om de mariniers niet te laten deelnemen aan het traditionele defilé op het onafhankelijkheidsplein. De militairen verbleven de afgelopen weken in de oud-kolonie voor een jungletraining. Deze week keren zijn weer terug naar hun bases in Nederland en op Curaçao.