Vorstin ontvangt politieke leiders; informateur nog niet bekend
DEN HAAG (ANP) – Koningin Beatrix heeft zaterdag de leiders van ChristenUnie, D66, de Partij voor de Dieren en SGP op bezoek gehad. Vrijdag zijn de grotere partijen al langs geweest. Nu de koningin alle politieke leiders heeft gesproken over een nieuw te vormen kabinet, is de verwachting dat zij nog zaterdag een informateur benoemt.
CDA’er Hoekstra is het vaakst genoemd als de geschikte man om verkennende gesprekken te voeren. Hoekstra is adviseur geweest van de premiers Den Uyl, Van Agt en Lubbers. Ook was hij betrokken bij de vorming van het huidige kabinet. Tegenwoordig is zijn hoofdtaak lid van de Raad van State.De ChristenUnie en D66 pleitten ervoor dat de informateur een eerste verkenning uitvoert naar alle coalitievormen. Zo benadrukte CU–leider Rouvoet dat alle partijen, inclusief de Partij voor de Vrijheid van Wilders, aan bod komen. „De SP is niet de enige die een opmerkelijke ontwikkeling heeft doorgemaakt".
Pechtold van D66 zei geen partij te willen uitsluiten, maar was over Wilders’ PVV dubbel. „Hoewel het een winnaar is, moet je wel enig realisme hebben". De D66–leider heeft tijdens de verkiezingscampagne Wilders aangevallen op zijn anti–islamopstelling en concludeerde uit de „versplinterde verkiezingsuitslag" dat er nog veel ongenoegen is in Nederland.
De Partij voor de Dieren en SGP hebben duidelijke voorkeuren voor een nieuw kabinet. Zo ziet Marianne Thieme van de dierenpartij het CDA, ofschoon de grootste partij, liever niet opnieuw regeren.
Volgens Thieme moet bij de formatie gekeken worden naar overeenkomsten en zijn gezien de verkiezingsuitslag duurzaamheid en mededogen de belangrijkste waarden. Deze ziet zij vooral terugkomen bij de linkse partijen, ChristenUnie en D66. Deze zijn samen met haar partij goed voor een nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer.
SGP–leider Van der Vlies adviseerde een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. Dat lijkt hem de meest werkbare combinatie in een overigens complexe politieke werkelijkheid.
Van der Vlies ziet een combinatie van CDA en PvdA met de SP, die de grootste zege heeft geboekt met de verkiezingen, alleen „als het niet anders kan". De reden daarvoor zijn de grote programmatische verschillen. „Het CDA zal weinig trek hebben in een coalitie met die twee, die samen sterker zijn. Dan organiseer je je eigen nederlagen. Dat zullen ze niet doen".
De koningin ontving zaterdagmiddag vice–president Tjeek Willink van de Raad van State om de adviezen van alle partijleiders door te spreken. De PvdA’er Tjeenk Willink is, naast Hoekstra, een belangrijke kandidaat voor de functie van informateur. D66 en SGP opperen ook Wijffels (CDA), de oud–voorzitter van de Sociaal–Economische Raad die nu Nederland vertegenwoordigt bij de Wereldbank.