Onderzoek misstanden politiekorps duurt langer
ARNHEM (ANP) - Ruim 130 medewerkers en oud-medewerkers van de regiopolitie Gelderland-Midden hebben zich gemeld bij de commissie die onderzoek doet naar mogelijke wantoestanden in het korps. De commissie kan wegens die grote hoeveelheid informatie het karwei niet op 1 december afronden, zoals de bedoeling was.
Dat liet de Gelderse commissaris van de Koningin, Cornielje, donderdag desgevraagd weten. Cornielje kreeg in september van minister Remkes van Binnenlandse Zaken opdracht onderzoek te laten doen naar mogelijke misstanden. Dat gebeurde nadat korpsleden in een eerder onderzoek spraken van leidinggevenden die elkaar bevoordeelden, machtsmisbruik en een sfeer van wantrouwen en wanhoop.De commissie werkt met vijf mensen fulltime aan het uitpluizen en controleren van informatie, zegt Cornielje. Er heeft documentenonderzoek plaats en sleutelpersonen in de kwestie worden ondervraagd. Het eerste onderzoek, dat de mogelijke misstanden aan het licht bracht, kreeg scherpe kritiek omdat beschuldigde betrokkenen niet om hun visie was gevraagd.
Volgens Cornielje is zorgvuldigheid belangrijker dan snelheid, ondanks het feit dat de minister en hijzelf met de grootst mogelijke spoed „de onderste steen boven willen halen.” De commissie hoopt begin volgend jaar een eindrapport aan Remkes te kunnen aanbieden, aldus Cornielje.
Korpsbeheerder Krikke, burgemeester van Arnhem, gaf in mei van dit jaar opdracht voor het eerste onderzoek, nadat er steeds geruchten naar buiten kwamen over discriminatie en intimidatie bij de politie Gelderland-Midden. Van die feiten is in het eerste onderzoek echter niets gebleken. Wel is vastgesteld dat er alleen op het hoofdbureau in Arnhem binnen een beperkte kring problemen zijn. Politiemensen die elders in het uitgestrekte gebied werken, hebben er nauwelijks weet van, aldus de eerste commissie.