Buitenland

Oud-spion niet met thallium vergiftigd

LONDEN (AP) - Alexander Litvinenko, de voormalige Russische KGB’er en tevens uitgesproken criticus van het Kremlin, is in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht waarschijnlijk niet vergiftigd met thallium. Dat heeft het ziekenhuis van het University College in Londen, waar Litvinenko wordt behandeld, dinsdag meegedeeld.

22 November 2006 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 04:18

Artsen zoeken naar mogelijke andere oorzaken van de ziekte van Litvinenko. Op basis van de laatste testuitslagen en de klinische verschijnselen is thalliumvergiftiging onwaarschijnlijk, liet het ziekenhuis in een verklaring weten. De hoeveelheid thallium die gemeten kan worden ligt niet zo hoog als bij een vergiftiging verwacht mag worden, zei een van de behandelend artsen, Amit Nathwani.Een andere arts, John Henry, zei dinsdag dat de ziekteverschijnselen van Litvinenko, zoals haaruitval en schade aan het immuunsysteem en vitale organen, niet of niet alleen door thallium kunnen zijn veroorzaakt. Henry dacht aan een besmetting met een radioactieve stof.

Litvinenko ligt op de intensive care en heeft continu bewaking. Artsen schatten de kans dat hij het overleeft op 50 procent.

De antiterrorismeafdeling van de Londense politie leidt het onderzoek naar de vergiftiging. Vrienden van Litvinenko denken dat de Russische regering en de veiligheidsdienst FSB, de opvolger van de KGB, die hij van mensenrechtenschendingen en corruptie heeft beticht, er achter zitten.

Op de dag dat hij ziek werd had Litvinenko twee Russische kennissen gesproken voor hij in een sushirestaurant ging eten met de Italiaanse veiligheidsexpert Mario Scaramella. Scaramella zei dinsdag dat hij met Litvinenko had afgesproken om hem e-mails van een vertrouwelijke bron te laten zien. Daarin stonden de namen van de vermoedelijke moordenaars van Anna Politkovskaja, journaliste en critica van het Kremlin, die op 7 oktober in haar flat in Moskou werd doodgeschoten.

Scaramella zei dat in de e-mails ook de namen van andere potentiële doelwitten werden genoemd, waaronder die van Litvinenko en van hemzelf. Volgens Scaramella was Litvinenko het met hem eens dat de informatie onbetrouwbaar leek te zijn. Ze spraken af elkaar opnieuw te ontmoeten. Toen Scaramella de volgende dag opbelde, kreeg hij van de vrouw van Litvinenko te horen dat hij was opgenomen.

Het Kremlin en de Russische buitenlandse inlichtingendienst ontkennen iedere betrokkenheid bij de poging om Litvinenko te vergiftigen. Kremlinwoordvoerder Dmitri Pesko deed de speculaties af als „klinkklare onzin.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer