Buitenland

Christelijke Libanese minister gedood door aanslag

BEIROET/NEW YORK/DAMASCUS (ANP/DPA/RTR) – De Libanese minister van Industrie Pierre Gemayel is dinsdag door een aanslag gedood. De maronitische christen Gemayel werd neergeschoten toen hij in een auto door de wijk Sin el–Fil van Beiroet reed. Hij werd met levensbedreigende verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, waar hij even later overleed.

22 November 2006 07:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:18

De anti–Syrische Pierre Gemayel (34) was de zoon van ex–president Amin Gemayel. Verder was hij een neef van Bashir Gemayel, die in 1982 door een pro–Syrische christen werd vermoord, kort voordat hij tot president zou worden beëdigd. Pierre Gemayel wordt donderdag begraven, na een rouwdienst in de maronitische kathedraal in het centrum van de Libanese hoofdstad.De VN–Veiligheidsraad veroordeelde de moord en riep alle partijen in Libanon op tot terughoudendheid. Tevens stemde de raad dinsdag in met de al eerder geplande oprichting van een speciaal internationaal tribunaal dat de moord op ex–premier Rafik al–Hariri vorig jaar moet onderzoeken. Daarbij kwamen naast Hariri 22 andere mensen om het leven.

De aanslag op Gemayel komt op een moment dat Libanon onder een ernstige politieke crisis gebukt gaat. Zes ministers van pro–Syrische partijen stapten onlangs uit de regering van premier Fouad Siniora.

Het pro–Syrische blok wilde in de nieuwe regering voldoende macht hebben om beslissingen te kunnen blokkeren. De anti–Syrische partijen wensten echter niet toe te geven aan de druk. Zij stelden dat de pro–Syrische partijen onder meer wilden verhinderen dat de regering medewerking zou verlenen aan het nieuwe internationale tribunaal.

Rafik al–Hariri werd in februari 2005 vermoord. Veel Libanezen denken dat Syrië achter die aanslag zat. Het regime in Damascus ontkent echter dat het betrokken was bij de moord. Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties concludeerde echter dat hoge Libanese en Syrische functionarissen waarschijnlijk een rol in de aanslag hebben gespeeld.

Plaatsvervangend hoofdaanklager Serge Brammertz van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag leidde het Hariri–onderzoek. Het ICC heeft de Belg aan de VN ’uitgeleend’ voor het onderzoek. Volgens premier Siniora is Libanon na de aanslag op Gemayel nog vastbeslotener dat er een tribunaal moet komen. Het parlement in Beiroet moet er nog formeel mee instemmen. Libanon betaalt de helft van de kosten, donoren de andere helft.

Syrië bezette Libanon gedeeltelijk tot april vorig jaar. Na de moord op Hariri volgden massale protesten die leidden tot de terugtrekking van de Syrische troepen. De Amerikanen en een deel van de politiek in Beiroet beschuldigen Damascus ervan dat het achter de schermen nog steeds invloed probeert uit te oefenen.

Syrië werd dinsdag dan ook meteen beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op Gemayel. In die zin uitte zich bijvoorbeeld Saad al–Hariri, de leider van de meerderheid in het Libanese parlement, en zoon van de vermoorde ex–premier Hariri. „Wij zien hierin de hand van Syrië", aldus de politicus tegen de nieuwszender CNN.

Syrië op zijn beurt veroordeelde de moord op Gemayel bij monde van een anonieme „officiële bron" die werd aangehaald door het Syrische staatspersbureau SANA. „Deze weerzinwekkende misdaad is erop gericht Libanon te destabiliseren", aldus de bron.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer