HRW: Proces tegen Saddam was oneerlijk
BAGDAD - De Iraakse rechtbank die oud-dictator Saddam Hussein eerder deze maand veroordeelde tot de strop, kende zo veel tekortkomingen dat een eerlijk proces vrijwel onmogelijk was. Dat stelt de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een maandagmorgen verschenen rapport.
Er waren zo veel procedurele gebreken dat het vonnis alleen maar beschouwd kan worden als ondeugdelijk, aldus HRW. Vooral Iraakse regeringsfunctionarissen worden bekritiseerd omdat zij volgens de organisatie met hun verklaringen de onafhankelijkheid van het hof ondermijnden.Voor het document interviewde HRW tientallen rechters, aanklagers en advocaten. De rechterlijke macht van Irak mist de expertise om een dergelijk complex proces te voeren. Bij toekomstige processen moeten ervaren internationale juristen worden toegelaten, meent HRW.
De rechtszaak kende veertig zittingsdagen, hoorde meer dan zeventig getuigen en verzamelde duizend pagina’s aan documenten. Maar de rechtbank slaagde er niet in om belangrijke documenten vooraf aan de advocaten over te dragen en raakte bovendien papieren kwijt. Advocaten kregen bij veel getuigen niet de kans op wederhoor.
Ook toont HRW zich bezorgd over de voortdurend wisselende samenstelling van de vijfkoppige rechtbank. Drie rechters verlieten het hof en moesten worden vervangen, terwijl een ander lid wegens ziekte veelvuldig afwezig was. Het rapport bekritiseert verder het gedrag van rechter Raouf Abdel Rahman. Hij verloor vaak zijn geduld, beledigde verdachten en nam onverklaarbare besluiten.
De advocaten van Saddam hebben nog geen beroep aan kunnen tekenen tegen het doodvonnis voor hun cliënt. Het hoofd van het advocatenteam Khalil al-Dulaimi zegt dat ze worden tegengehouden bij het indienen van de nodige papieren, aldus de BBC. Hussein heeft nog twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.
Gewapende mannen in uniform hebben zondag de Iraakse onderminister van Volksgezondheid ontvoerd. Zaterdag schoten onbekenden de vooraanstaande sjiitische politicus Ali al-Adhadh en zijn vrouw dood. Er bestaat verder nog steeds onduidelijkheid over het lot van vijf buitenlandse gijzelaars. De vier Amerikanen en een Oostenrijker werden donderdag nabij Basra door een sjiitische militie gekidnapt. Het voortdurende geweld tussen soennieten en sjiieten kostte dit weekeinde aan meer dan zestig mensen het leven.
De Iraakse premier Nuri al-Maliki kreeg zondag onverwacht bezoek van de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem. Politici in Bagdad en Washington klagen geregeld dat Damascus te weinig onderneemt tegen opstandelingen die via Syrië naar Irak reizen, al stellen Amerikaanse militairen gelegerd langs de grens dat deze stroom vanuit Syrië zeer beperkt is.
De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft zaterdag voor het eerst een bezoek gebracht aan de Britse militairen in het zuiden van Irak. Brown beloofde bij aankomst dat de Britse regering 100 miljoen pond (148 miljoen euro) extra ter beschikking stelt voor de wederopbouw van Irak. Browns bezoek komt nadat premier Blair heeft beaamd dat de situatie in Irak op een „behoorlijke ramp” is uitgelopen.