Buitenland

Gevolgen Qassam-raketten beperkt

GAZA-STAD (ANP) - De Palestijnse Qassam-raketten waardoor woensdag voor het eerst sinds juli 2005 weer een Israëlische burger het leven verloor, vallen vrijwel dagelijks op Israël. Maar een bedreiging voor de joodse staat vormen de projectielen niet.

15 November 2006 21:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Palestijnen vuren al sinds 2000 met grote regelmaat de raketten af op naburige Israëlische steden en dorpen. Daardoor vielen negen doden. De wapens zijn zeer onnauwkeurig en de schade blijft veelal beperkt. Vaak landen de projectielen in velden of de Negev-woestijn.De zelfgemaakte Qassam-raketten zijn twee meter lange metalen buizen gevuld met slechts een paar kilo explosieven en metaalscherven. Het bereik is gering en ze missen navigatieapparatuur. Een of twee Palestijnen kunnen de raket binnen een paar minuten assembleren en afvuren.

De Palestijnse raket is een vereenvoudigde versie van de Russische Grad-raket. De Qassam kent meerdere modellen. De Qassam-1 heeft een bereik van maximaal drie kilometer. De Qassam-2 kan tot negen kilometer vliegen, terwijl de Qassam-3 nog een kilometer verder kan komen.

Veel meer zorg is er over de Katjoesja-raketten waarvan de Islamitische Jihad er een aantal heeft. Hiervan zijn sinds maart drie afgevuurd zonder schade te veroorzaken. De Katjoesja zou een bereik van 22 kilometer hebben en een grotere explosieve lading kunnen vervoeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer