Buitenland

"Oorlog Irak eiste 150.000 slachtoffers"

BAGDAD - Naar schatting 150.000 mensen zijn in Irak omgekomen sinds de Amerikaans-Britse invasie in maart 2003. Dat heeft het Iraakse ministerie van Volksgezondheid vrijdag gemeld. Het cijfer is ruim drie keer hoger dan het dodental waarvan Irak tot nu toe uitging.

Buitenlandredactie
10 November 2006 20:42Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

Het ministerie houdt dagelijks het aantal doden bij. “Ongeveer 75 tot 80 mensen komen gemiddeld per dag om, maar soms ligt dat aantal hoger”, zei minister van Volksgezondheid Ali al-Shamari. Het aantal gewonden schat de bewindsman op rond een half miljoen.Onder de doden zijn slachtoffers die zijn gesneuveld bij militaire gevechten, mensen die in koelen bloede zijn vermoord en de lichamen die bij de mortuaria worden afgeleverd. Een zegsman van het ministerie van Volksgezondheid probeerde het cijfer van Al-Shamari bij te stellen na het aantal in eerste instantie te hebben bevestigd. Volgens de woordvoerder is de minister fout geciteerd en gaat het om tussen de 100.000 en de 150.000 doden.

Maar door de veiligheidssituatie en de administratieve chaos blijft het gissen naar het exacte dodental. Verder worden veel slachtoffers door familieleden direct meegenomen. Zij vallen buiten de officiële cijfers van de autoriteiten. Volgens de islamitische wetgeving moeten doden binnen een etmaal na hun overlijden worden begraven.

Een rapport in het Britse tijdschrift The Lancet schatte het aantal doden vorige maand nog op bijna 655.000. De Amerikaanse regering noemde dit cijfer niet geloofwaardig. President George Bush zei eind vorig jaar dat circa 30.000 Irakezen waren omgekomen sinds 2003. Een particuliere organisatie, de Iraq Body Count, gaat uit van ongeveer 50.000 doden.

Tot begin dit jaar vielen de meeste doden door soennitische opstandelingen die vechten tegen de Amerikaanse troepen en de nieuwe Iraakse machthebbers. Deze strijd richtte zich vooral tegen het Iraakse leger en de politie. Sinds 2004 zijn ook burgers steeds vaker het doelwit. Dit jaar vallen de meeste doden door geweld tussen soennieten en sjiieten. Volgens Amerikaanse militairen sterven in Irak op dit moment meer mensen door dit sektarisch geweld dan door de soennitische opstand.

De leider van al-Qaida in Irak, Abu Hamza al-Muhajir, heeft in een geluidsboodschap die vrijdag op internet is geplaatst gezegd dat het terreurnetwerk in Irak over 12.000 strijders beschikt die vechten voor een islamitische staat in het Arabische land.

Volgens Muhajir staan nog eens 10.000 personen klaar om de wapens op te nemen tegen de Amerikaanse legermacht in Irak. Hij verklaarde verder de strijd te zullen voortzetten tot het Witte Huis is opgeblazen. De authenticiteit van de opname is niet vastgesteld.

Minstens zes Iraakse soldaten zijn vrijdag gedood en tien gewond geraakt toen een man een auto vol explosieven liet ontploffen bij een controlepost van het leger in de Noord-Iraakse stad Tal Afar. Ook acht burgers raakten gewond, aldus een legerwoordvoerder. Tal Afar ligt 150 kilometer ten oosten van de Syrische grens en 420 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bagdad.

Het Iraakse leger zei vrijdag de leider van al-Qaida in de westelijke stad Rawah te hebben gearresteerd. Het gaat om Abu Muhayyam al-Masri, aldus het ministerie van Defensie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer