Israël gaat door met acties in Gaza
JERUZALEM - De acties van het Israëlische leger tegen Palestijnse terreurcellen gaat door, ondanks de dood van een groot aantal burgers bij een bombardement eerder deze week in de stad Beit Hanoun. Dat heeft de Israëlische premier Ehud Olmert donderdag gezegd.
Volgens Olmert, die zei het incident te betreuren, zijn gerichte acties tegen terroristen gerechtvaardigd zolang militante Palestijnse groeperingen het geweld tegen Israël niet afzweren en de dreiging van aanslagen in Israël blijft bestaan.Tegelijkertijd riep Olmert de Palestijnse president Mahmud Abbas ertoe op de dialoog met de Israëlische regering over een vredesakkoord in het Midden-Oosten te hervatten. Olmert zei dat Abbas „verbaasd zal zijn over de concessies waartoe ik bereid ben.” Abbas heeft al de bereidheid uitgesproken Olmert te ontmoeten, maar wil garanties dat er concrete resultaten behaald zullen worden bij een nieuwe Israëlisch-Palestijnse top.
In Beit Hanoun zijn donderdag de achttien Palestijnse burgers begraven die woensdag in hun slaap werden gedood door Israëlisch artillerievuur. Tienduizenden rouwenden sloten zich aan bij de begrafenisstoet en verzamelden zich bij de begraafplaats. Olmert zei het grote aantal doden te betreuren. De granaten misten door een technische fout hun eigenlijke doel, en er was geen sprake van een aanval, aldus Olmert.
De Arabische Liga maakte donderdag bekend dat de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken zondag bijeen komen voor een spoedoverleg om een gezamenlijk antwoord te formuleren op het Israëlische offensief in de Gazastrook, dat in juni begon en de afgelopen week zeker vijftig mensen het leven kostte.
Het artillerievuur trof woensdagmorgen een woonwijk in Beit Hanoun in het noorden van de Gazastrook. Een complex van vier flats werd getroffen, dat werd bewoond door broers met hun gezinnen. Behalve de achttien doden vielen daarbij rond de 60 gewonden, onder wie 26 kinderen.
Unicef maakt zich grote zorgen over het buitenproportionele geweld in het noorden van de Gazastrook. Sinds 1 november zijn naar schatting zeventig Palestijnen om het leven gekomen, onder wie veertien kinderen. Dat heeft het VN-kinderfonds donderdag in een verklaring laten weten.
Het CIDI wil strenge straffen voor de verantwoordelijken van de Israëlische beschieting in het Palestijnse Beith Hanoun. Het Centrum Informatie en Documentatie Israel is diep geschokt door de tragedie.
De Israëlische regering heeft dan wel verklaard dat het een fout was en haar excuses aangeboden, maar daar mag het niet bij blijven, verklaarde het CIDI donderdag.
De Palestijnse president Mahmud Abbas heeft donderdag voor het eerst in maanden gesproken met Hamasleider Khaled Mashaal, die in Syrië in ballingschap leeft. De twee leiders spraken telefonisch over het vormen van een regering van nationale eenheid waaraan al maanden wordt gewerkt. Abbas probeert Hamas zover te krijgen zitting te nemen in een regering waarvan ook zijn eigen Fatahpartij deel uitmaakt. Hiervan zou wellicht een matigende werking uitgaan op Hamas, die nog altijd de vernietiging van Israël nastreeft. Hamas lijkt vooralsnog echter niet bereid Israël te erkennen en het geweld af te zweren.
De kersverse Israëlische minister Avigdor Lieberman, een van de ferventste pleitbezorgers voor de Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, is toegetreden tot een commissie die verantwoordelijk is voor de ontruiming van illegale Joodse nederzettingen aldaar. Dat heeft Liebermans woordvoerder donderdag gezegd.
Het kantoor van premier Ehud Olmert, die ook lid is van de zes leden tellende commissie, bevestigde dat Lieberman in de commissie de plaats inneemt van minister Ophir Pines-Paz van de Arbeidspartij, die vorige week zijn ontslag indiende nadat de partij van Lieberman tot de regering was toegetreden. Lieberman is minister van Strategische Dreigingen.
De overige vijf leden van de commissie behoren tot Kadima van Olmert en de Arbeidspartij. Het ziet er niet naar uit dat Lieberman de ontmanteling van de nederzettingen zal kunnen tegenhouden, als Olmert en minister van Defensie Amir Peretz besluiten daartoe over te gaan.
Als onderdeel van de zogeheten routekaart voor de vrede heeft Israël beloofd zo’n twintig illegale nederzettingen te ontmantelen die sinds 2001 op de Westoever zijn gebouwd, maar tot dusverre is weinig actie ondernomen, omdat de regering zegt op juridische en politieke obstakels te stuiten.