Binnenland

Fort Pannerden met moeite ‘ingenomen’

DOORNENBURG (ANP) - Fort Pannerden in Doornenburg (gemeente Lingewaard) is in 1896 gebouwd als een vesting om vijanden buiten de deur te houden. Dat het bolwerk op de splitsing van Rijn en Waal toen degelijk is neergezet, is de afgelopen dagen gebleken: de mobiele eenheid had de grootste moeite om de 25 krakers die zich in het verdedigingswerk hadden verschanst eruit te halen.

9 November 2006 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

Dinsdag zakten leden van de ME aan touwen vanaf het dak af in het fort. Eerder was al door ME en leger vastgesteld dat binnendringen via de metersdikke muren onmogelijk zou zijn. Het leger legde met een rupsvoertuig een noodbrug aan over de 4 meter diepe gracht rond de vesting. Fort Pannerden heeft de omvang van een voetbalveld en telt drie, gedeeltelijk ondergrondse verdiepingen, die samen een doolhof van gangen en kamers vormen.Het bratrateam van de ME, gespecialiseerd in het opruimen van barricades, heeft de versperringen afgebroken. Dinsdag zijn dertien actievoerders aangehouden. Dinsdagavond stopte de mobiele eenheid uit veiligheidsoverwegingen met het breek- en snijwerk.

Gisteren was ruim zes uur nodig om een met metalen platen en ijzerwerk dichtgelaste hoek van de vesting open te breken. In de daaropvolgende twee uur haalden politiemensen nog eens twaalf krakers weg. Samen met zes aangehouden sympathisanten komt het totale aantal arrestanten op 31, aldus de politie. De dinsdag aangehouden mensen kwamen woensdag weer op vrije voeten. De krakers die woensdag zijn aangehouden, moesten een nacht in de cel blijven, maakte het OM bekend.

In krakerskringen is opgetogen gereageerd op het vele werk dat de politie heeft moeten doen. „Het ontruimingsoponthoudrecord stond op 36 uur en is met 9 uur gebroken”, juichten woordvoerders gisteren. De actievoerders waren met proviand en sanitaire voorzieningen voorbereid op dagenlange opsluiting. Ze kregen een tip uit de buurt voordat de ontruiming dinsdagochtend begon. De gemeente laat uitzoeken wie de tipgever is geweest.

Waarnemend burgemeester Peters van Lingewaard zei woensdag dat de gemeente geschrokken is van de omstandigheden waaronder de krakers zes jaar lang in het fort hebben gewoond. Als de gemeente dat had geweten, was er vanuit het oogpunt van de volksgezondheid eerder ingegrepen. Volgens Peters hebben de krakers ook schade veroorzaakt en is er sprake van wanbeheer.

Fort Pannerden, eigendom van Staatsbosbeheer, was sinds juni 2000 gekraakt. De vesting raakte in verval nadat de overheid in de jaren vijftig besloot dat het fort geen nut meer had. Nu er plannen zijn om de Hollandse Waterlinie als cultuurhistorisch monument te herstellen, is er weer aandacht voor Fort Pannerden. Het is de bedoeling dat er een bezoekerscentrum, een museum voor ballistiek en een vleermuizenhotel in komen.

De mobiele eenheid heeft het bolwerk gistermiddag hermetisch met hekken afgesloten. Het noodbevel dat in de omgeving van kracht was, is gisteravond ingetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer