Buitenland

Strijd om Senaat VS nog onbeslist

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Democraten hebben woensdag hun verkiezingsoverwinning in het Huis van Afgevaardigden gevierd, waar ze voor het eerst sinds 1994 de meerderheid op de Republikeinen hebben veroverd. Maar beide partijen strijden om de heerschappij in de Senaat, omdat twee zetels nog onbeslist zijn.

8 November 2006 18:22Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

Democraten en Republikeinen staan nu precies gelijk met elk 49 zetels. Willen de Democraten in de Senaat aan de macht komen, dan moeten ze de beide races, in de staten Virginia en Montana, winnen. Komt de definitieve uitslag op 50 tegen 50, dan heeft de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney een doorslaggevende stem en winnen de Republikeinen.De Democraten, die al zeker vier zetels hebben gewonnen in de Senaat, liggen in beide staten net voor. In Virginia had de Democraat Jim Webb woensdag een voorsprong van enkele duizenden stemmen op de huidige Republikeinse senator George Allen. In Montana gaat het om een verschil van honderden stemmen.

In Virginia maakt men zich al op voor een lang proces van hertelling en mogelijk tal van rechtszaken over de geldigheid ervan, zoals bij de presidentsverkiezingen in het jaar 2000. Een vooronderzoek van de FBI naar mogelijke intimidatie van kiezers kan ook onderwerp van een juridisch gevecht worden.

In het Huis van Afgevaarigden hebben de Democraten alle voorspellingen overtroffen met zeker 27 zetels winst. Ze beschikken daardoor over een comfortabele meerderheid.

De verkiezingsnederlaag voor de Republikeinen betekent dat hun partijgenoot president George Bush nog twee moeilijke jaren in het Witte Huis tegemoet gaat. De Democraten kunnen, nu zij een meerderheid hebben, allerlei onderzoekscommissies instellen en wetgeving blokkeren.

Vooral een koerswijziging in Irak staat hoog op de Democratische agenda. De Democrate Nancy Pelosi, die waarschijnlijk de eerste vrouwelijke voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wordt, zei dat het verkiezingsresultaat laat zien dat de Amerikanen genoeg hebben van de oorlog in Irak. „Wij kunnen niet doorgaan op deze catastrofale weg. En daarom zeggen wij tegen de president: meneer de president we hebben een nieuwe richting nodig in Irak”.

President Bush feliciteerde Pelosi woensdag telefonisch. Eerder had hij zich negatief over haar uitgelaten. Maar volgens Pelosi was het een heel vriendelijk telefoongesprek, waarin Bush beloofde met de Democraten samen te werken.

Behalve voor de oorlog in Irak lijken de kiezers de Republikeinen te hebben afgestraft voor een aantal corruptie- en seksschandalen waarbij vooraanstaande Republikeinen of hun aanhangers betrokken waren. Ook de staat van de economie was een belangrijk issue.

Op deelstaatniveau deden de Democraten het ook goed. De partij veroverde zeker zes gouverneursposten en levert in een meerderheid van de staten de topbestuurder.

Een kleine opsteker voor de Republikeinen was de herverkiezing van gouverneur Arnold Schwarzenegger in Californië. De Republikein stond lange tijd achter in de peilingen op zijn Democratische tegenstrever.

De Democraat Keith Ellison van de staat Minnesota werd voor de Democraten als eerste moslim in het Huis van Afgevaarigden gekozen. Hillary Clinton werd in de staat New York met gemak herkozen voor een tweede termijn in de Senaat. Ze wordt gezien als een mogelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2008.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer