Buitenland

Suriname sluit rechtszaak tegen Nederland niet uit

PARAMARIBO (ANP) - Het Surinaamse volk zal bereid moeten zijn tot het uiterste te gaan om actie te voeren tegen het gedrag van Nederland. Dat zei president Ronald Venetiaan dinsdag in een felle toespraak in het parlement in Paramaribo.

8 November 2006 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

„We zullen ons voorbereiden op internationale juridische stappen tegen Nederland als onze stem door Nederland op niet adequate wijze wordt beantwoord.”De parlementsvergadering werd gehouden naar aanleiding van de behandeling die Surinamers op Schiphol ondergaan bij controles. Talrijke politici hekelden het „wangedrag.” Ze verweten Nederland „te kwader trouw” te zijn tijdens de vergadering die enkele uren duurde.

Een andere behandeling van Nederlandse ambtsdragers in Suriname, zoals minister van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne heeft ervaren, was een eerste stap. De minister, die in Paramaribo was voor beleidsoverleg, werd niet ontvangen door Venetiaan en vicepresident Sardjoe.

Politie-escorte ontbrak tijdens het verblijf van de Nederlandse minister. De gezamenlijke persconferentie met haar collega Van Ravenswaay mocht niet in het perscentrum van het presidentiële kabinet worden gehouden. Van Ardenne zei maandag dat Suriname „emotioneel” reageert op de controles op Schiphol.

Voorts heeft Venetiaan de brief voorgelezen die hij eerder dit jaar aan de Nederlandse premier Balkenende schreef. De precieze inhoud van die brief, ook een protest tegen de Nederlandse houding, was niet eerder bekendgemaakt. Venetiaan vroeg Balkenende om een „geruststellende reactie”, maar die is uitgebleven.

De brief werd geschreven naar aanleiding van een incident op Schiphol, waarbij een Surinaamse vrouw haar foetus verloor als gevolg van de 100 procentcontrole. Venetiaan meende dat Nederland bij die controle de grens van het toelaatbare overschrijdt.

De 100 procentcontrole categoriseerde Venetiaan in de brief onder „misdaden als vernedering, aanranding, verkrachting, foltering, etnisch geweld tegen gestigmatiseerde bevolkingsgroepen. (…) Wij eisen respect voor de Surinaamse mens, net zoals Nederland dat wenst voor meisjes en vrouwen in Darfur”, zei de president dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer