Republikeinen lopen in op Democraten
NEW YORK - Amerika bruiste maandag van de verkiezingsactiviteiten, waarbij de Republikeinen zich gesterkt voelden door enkele opiniepeilingen die aangaven dat zij hun achterstand op de Democraten iets inliepen. „Wij zijn sterk in onze eindspurt”, aldus president Bush maandag hoopvol tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Florida.
De Amerikanen beslissen dinsdag over de samenstelling van het Huis van Afgevaardigden, een derde van de Senaat, een aantal gouverneurschappen en regionale parlementen en tal van lokale functies. De meeste aandacht gaat echter uit naar de algemene parlementaire verkiezingen, waarbij de Democraten hopen ten minste de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te heroveren.Hun voorsprong op de Republikeinen was volgens The Washington Post echter geslonken van 14 procent twee weken geleden tot 6 procent. USA Today kwam met eenzelfde percentage, maar volgens Fox News lagen de Democraten gisteren nog 13 procent voor op hun Republikeinse opponenten en CNN gaf de Democraten gisteren zelfs een voorsprong van 20 procent. „Ik ben ervan overtuigd dat wij solide resultaten zullen boeken”, aldus Nancy Pelosi, Democratisch fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden.
Ken Mehlman, voorzitter van de Republikeinse Partij, zei een herhaling te verwachten van de verkiezingsuitslag in 1998. Toen verloren de Republikeinen weliswaar een aantal zetels, maar behielden zij hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat. „Ik verwacht dat de Democraten morgen nog voor verrassingen komen te staan”, aldus Mehlman maandag.
De Democraten wilden zich publiekelijk niet wagen aan voorspellingen, hoewel sommigen zeiden te hopen dat men de meerderheid in het Huis kon heroveren. Dat zou voor het eerst zijn sinds 1994. Dat hetzelfde in de Senaat gebeurt, lijkt minder waarschijnlijk. De laatste peilingen laten geen betrouwbare voorspellingen voor de Senaat toe. „Het Huis is een vraagteken, maar wij hebben nooit beweerd dat wij dit jaar de meerderheid in de Senaat zouden heroveren”, aldus Democratisch senator Charles Schumer.
Schumer hoeft zijn Senaatszetel pas in 2010 te verdedigen. Zijn collega Hillary Clinton moet wel herkozen worden, maar zijn ligt zo ver voor op haar Republikeinse opponent dat aan haar herverkiezing niet wordt getwijfeld. De staat New York krijgt volgens de peilingen ook een Democratische gouverneur, namelijk Eliot Spitzer. Hij vervangt de Republikein George Pataki, die volgens ingewijden voor 2008 presidentiële ambities heeft. De Republikeinen dreigen in verschillende andere staten het gouverneurschap te verliezen, behalve in Californië, waar Arnold Schwarzenegger vrijwel zeker is van zijn herverkiezing.
Er wordt dit jaar niet beslist over het presidentschap. Dat gebeurt over twee jaar. President Bush is dus zeker van zijn baan, maar zijn broer Jeb Bush vertrekt na twee ambtstermijnen als gouverneur van Florida. Opvolger wordt mogelijk zijn Republikeinse partijgenoot Charles Crist, die gisteren bedankte voor de eer om samen met president Bush op een verkiezingsbijeenkomst te verschijnen. De president scoort laag in de peilingen en veel Republikeinen willen niet vereenzelvigd worden met de man die volgens velen verantwoordelijk is voor de huidige chaos in Irak.
De oorlog in Irak, de belastingen, de terreurbestrijding, de immigratieproblematiek, de nasleep van de orkanen vorig jaar en de corruptie in het parlement in Washington - het kwam gisteren allemaal voor de laatste keer aan bod voordat de kiezers hun stem zouden uitbrengen. „Als je meer belasting wilt betalen, moet je vooral op de Democraten stemmen”, aldus president Bush gisteren. „Wat ze ook aanpakken, het wordt allemaal een chaos”, aldus oud-president Clinton, die op pad was voor zijn Democratische partijgenoten. Na al het verbale geweld van de afgelopen weken, hebben vandaag de kiezers het beslissende woord.