Buitenland

Schröder maakt Irak tot verkiezingsthema

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft maandag in zijn thuishaven Hannover het startsein gegeven voor de verkiezingscampagne van de SPD. Voor een publiek van zo’n 10.000 mensen sprak Schröder zich uit tegen de Europese ruk naar rechts, de excessen van het Amerikaanse kapitalisme en onbezonnen militair optreden tegen Irak.

Buitenlandredactie
6 August 2002 09:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:44
HANNOVER - Fans van de Duitse kanselier Gerhard Schröder houden spandoeken omhoog met de wens dat hun ”Gerd” aanblijft. Schröder startte maandag, eerder dan gepland, de verkiezingscampagne van de SPD. - Foto EPA
HANNOVER - Fans van de Duitse kanselier Gerhard Schröder houden spandoeken omhoog met de wens dat hun ”Gerd” aanblijft. Schröder startte maandag, eerder dan gepland, de verkiezingscampagne van de SPD. - Foto EPA

Hoewel de voorsprong van de CDU van Edmund Stoiber op de SPD in de peilingen alleen maar toeneemt, gaat de SPD winnen, kondigde Schröder aan, want de CDU heeft „de ideeën van maandag en de mensen van eergisteren.” Voor alle zekerheid heeft de SPD desondanks de campagne ruim twee weken eerder dan gepland van start laten gaan. De SPD kan volgens een peiling van vorige week rekenen op 35 procent van de stemmen, de CDU op 42. De verkiezingen zijn op 22 september. In totaal heeft de SPD meer dan 400 bijeenkomsten gepland.

Schröder riep het Duitse bedrijfsleven op een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de werkloosheid. Eerder heeft de bondskanselier afstand moeten doen van zijn belofte om het aantal werklozen voor het einde van zijn termijn terug te brengen tot 3,5 miljoen. Vorige maand bedroeg het aantal werklozen ongeveer 4 miljoen, oftewel 9,5 procent. „Als we ons doel willen halen, is dat een taak voor de gehele samenleving”, zei Schröder, die de ondernemers opriep zich niet te gedragen als „de vijfde colonne van de oppositie.” Stoiber verwijt Schröder een falend economisch beleid. Een tegenstander van Schröder liep maandag in Hannover rond met een spandoek met de tekst: ”4,11 miljoen werklozen - en wat heeft Schröder beloofd?”

De rechten van werknemers zijn alleen bij de SPD in goede handen, zei Schröder. Het economisch beleid dat de CDU voorstaat, leidt tot Amerikaanse toestanden, suggereerde de bondskanselier. „Faillissementen, gewone mensen in de Verenigde Staten die zich zorgen moeten maken over hun pensioenen terwijl een handvol toplieden met miljoenen of miljarden naar huis gaat - dat is niet de Duitse manier.”

Europa loopt het risico „het slachtoffer te worden van politieke ontwikkelingen waarbij populistische rechtse partijen met hun xenofobie proberen de toon te zetten”, zei Schröder. Duitsland moet op de SPD stemmen om „een signaal af te geven. Wij zijn degenen die een verenigd Europa willen opbouwen waarin de marktwerking niet ten koste gaat van onze maatschappelijke waarden.”

Schröder zette vraagtekens bij de plannen van de Verenigde Staten voor een aanval op Irak. Duitsland „is onder mijn leiding niet beschikbaar voor avonturen”, zei de bondskanselier in zijn toespraak. „Ik zeg ja tegen druk op Saddam Hussein, maar ik kan alleen maar waarschuwen voor het spelen van spelletjes met oorlog en militaire interventie.”

Eerder op de dag zei Schröder tegen de pers dat „iedereen die een interventie overweegt, moet nadenken over de gevolgen - politiek en economisch.” Het verwijt dat hij de kwestie Irak misbruikt voor campagnedoeleinden wees Schröder van de hand. „Je kunt het moment waarop deze dingen moeten worden besproken niet kiezen”, zei hij. Stoiber heeft gezegd dat het geen zin heeft over hypothetische zaken te spreken, „die mogelijk angst kunnen oproepen.” Stoiber is onervaren op het gebied van de buitenlandse politiek. Zijn ervaring beperkt zich grotendeels tot de deelstaat Beieren, waarvan hij premier is.

Volgens secretaris-generaal Franz Müntefering van de SPD kan het niet anders of de SPD gaat een succesvolle campagne tegemoet: maandag was de verjaardag van de echtgenote van de bondskanselier. „Vandaag feliciteren wij Doris Schröder-Köpf, op 22 september feliciteren wij Gerhard Schröder en onszelf”, zei Müntefering. Zijn optreden in Hannover was voor Schröder een thuiswedstrijd. Tot 1998 was hij premier van de deelstaat Nedersaksen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer