Buitenland

Israël in gesprek met Hezbollah

BEIROET - Israël en de Hezbollahbeweging zijn verwikkeld in „serieuze onderhandelingen” over de vrijlating van twee Israëlische soldaten, wier ontvoering door Hezbollah op 12 juli de aanleiding vormde voor een maand lang oorlog in Libanon.

Buitenlandredactie
1 November 2006 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

Dat heeft de leider van de organisatie, Hassan Nasrallah, dinsdag gezegd in een televisie-interview op de Hezbollahzender Al-Manar.Nasrallah zei dat een door secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties aangewezen onderhandelaar met vertegenwoordigers van Hezbollah en Israël heeft gesproken. Hij gaf geen details over de onderhandelingen, maar hij zei wel dat die zich momenteel in een stadium bevinden waarin „ideeën, voorstellen en voorwaarden” worden uitgewisseld.

Nasrallah heeft aangeboden de twee militairen vrij te laten in ruil voor de vrijlating van Arabische gedetineerden in Israëlische gevangenissen. Israël heeft dat voorstel steeds afgewezen.

Een explosie van vermoedelijk een deel van een Israëlische clusterbom heeft dinsdag in de Oost-Libanese stad Baalbek een buschauffeur het leven gekost. Een schoolhoofd raakte zwaargewond en ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis. De chauffeur, Hafez Hassan, vond het projectiel bij de Abbas Mussawischool en bracht het naar binnen, waar hij het samen met het schoolhoofd inspecteerde toen het plotseling explodeerde.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdag schijnaanvallen uitgevoerd op bolwerken van Hezbollah in de Libanese hoofdstad Beiroet. De vliegtuigen voerden zeker zes duikvluchten uit boven zuidelijke buitenwijken van Beiroet. De actie, die meer dan dertig minuten duurde, leidde tot verontrusting onder bewoners van de wijken. Het Israëlische leger weigerde de actie te bevestigen.

Een Saudisch plan voor vrede in het Midden-Oosten zou een basis voor onderhandelingen kunnen bieden. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie, Amir Peretz, dinsdag gezegd op een conferentie. Peretz zei het plan niet te onderschrijven, maar is de hoogste Israëlische functionaris tot nog toe die het in overweging wil nemen. Het Saudische plan, dat stamt uit 2002, behelst dat de Arabische wereld vrede sluit met Israël, in ruil voor onder meer de Israëlische terugtrekking uit alle in de oorlog van 1967 bezette gebieden, inclusief de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

De Israëlische strijdkrachten zijn de afgelopen nacht een omvangrijke militaire operatie begonnen in het noorden van de Palestijnse Gazastrook. Het gaat om de grootste operatie in zeker vier maanden, aldus The Jerusalem Post. Daarbij schoten de militairen drie gewapende Hamasleden dood. Dat gebeurde bij gevechten in Khouza, een dorp bij het aan Israël grenzende vluchtelingenkamp Khan Yunis, aldus het leger.

In de Duitse politiek neemt de onvrede over de inzet van de marine voor de kust van Libanon toe, aldus Duitse media dinsdag. Niet alleen de oppositie is ontevreden, ook binnen de sociaaldemocratische regeringspartij SPD zijn kritische noten te horen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer