Buitenland

Merkel en Kaczynski niet nader tot elkaar

BERLIJN - De Poolse minister-president Jaroslaw Kaczynski heeft maandag tijdens een bezoek aan de Duitse hoofdstad Berlijn vier uur met bondskanselier Angela Merkel gesproken. De ontmoeting moest de opgelopen spanning tussen de twee landen wegnemen, maar inhoudelijk kwamen de twee regeringsleiders elkaar niet nader.

Buitenlandredactie
31 October 2006 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:14
BERLIJN – De Duitse bondskanselier Merkel (l.) ontving maandag in Berlijn de Poolse president Kaczynski. Op de achtergrond de erewacht. De ontmoeting tussen de twee moest de opgelopen spanning tussen de twee landen wegnemen, maar inhoudelijk kwamen de t
BERLIJN – De Duitse bondskanselier Merkel (l.) ontving maandag in Berlijn de Poolse president Kaczynski. Op de achtergrond de erewacht. De ontmoeting tussen de twee moest de opgelopen spanning tussen de twee landen wegnemen, maar inhoudelijk kwamen de t

De relatie van Duitsland met Polen is tegenwoordig meer belast dan die met welk ander buurland ook. Hier is met name Warschau verantwoordelijk voor. De gebroeders Kaczynski -de broer van Jaroslaw is president- hebben hun verzet tegen Duitsland nooit onder stoelen of banken gestoken. De laatste weken was de relatie zozeer bekoeld dat de Poolse premier Kaczynski inzag dat hij een bezoek aan Berlijn moest brengen om de kou uit de lucht te halen.Al voor zijn vertrek verklaarde de Poolse regeringsleider voor een Duitse televisiezender dat hij zou „proberen bepaalde misverstanden uit de weg te ruimen.” Hij citeerde bovendien een opiniepeiling die aangaf dat een groot deel van de Poolse jeugd positief tegenover Duitsland staat. „Zulke geluiden zijn een hele verbetering ten opzichte van het verleden”, aldus Kaczynski.

Na het vier uur durende gesprek tussen Merkel en haar Poolse gast bleven echter nog veel vragen open.

Merkel verklaarde dat de Bondsrepubliek afstand blijft nemen van Duitsers die van Polen schadevergoeding eisen voor hun verloren bezit. Het gaat om personen die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog werden verdreven uit Duits gebied dat tegenwoordig Pools is.

Kaczynski toonde zich hier echter niet tevreden over. Hij wilde de zaak in een verdrag regelen. Merkel benadrukte echter het conflict niet met een verdrag te kunnen regelen, omdat het claims van individuele burgers betreft. Volgens het Duitse persbureau DPA kan Duitsland niet verbieden dat een eigen burger in een ander land van de Europese Unie naar de rechter stapt.

Ook in een ander Pools-Duits conflict probeerde Merkel haar gast tegemoet te komen, maar was van een daadwerkelijke oplossing geen sprake. Kaczynski verklaarde dat de Poolse bezwaren tegen de Duits-Russische aardgaspijpleiding ook niet door de aanleg van een aftakking naar Polen worden weggenomen, zoals Merkel had voorgesteld.

De Poolse minister-president zei met het oog gericht op Rusland dat Polen niet in een situatie terecht wil komen waarin Moskou de gaskraan kan dichtdraaien. „Polen streeft naar veiligheid op het gebied van energie en wil zich niet afhankelijk maken”, aldus de Poolse regeringsleider.

Bondskanselier Merkel stelde dat Polen toegang dient te krijgen tot de Europese gasmarkten. Merkel beloofde dat Berlijn zich daarvoor gaat inzetten tijdens het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie vanaf 1 januari.

De Poolse angst te worden platgewalst door een Duits-Russisch gasakkoord is niet helemaal uit de lucht gegrepen. De vroegere bondskanselier Gerhard Schröder, die een hoge functie bekleedt bij het aardgasconsortium, had bij de onderhandelingen niets ondernomen om de Poolse vrees weg te nemen.

In zijn onlangs verschenen memoires beschrijft de vroegere kanselier Polen als een stoorfactor voor de Duits-Russische betrekkingen.

Van Merkel moet worden gezegd dat ze anders dan Schröder geen buitensporig vriendschappelijke relatie met de Russische president Vladimir Poetin onderhoudt. Anderzijds is haar land er alles aan gelegen een goede relatie met Rusland te hebben.

Belaste relatie
-Ontmoeting Poolse premier en Merkel neemt spanningen niet weg.
-Merkel: Weinig te doen tegen schadeclaims Duitse burgers jegens Polen.
-Bezwaren Kaczynski tegen pijplijn Duitsland Rusland nog overeind.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer