Binnenland

Miljoenenclaim tegen ex-medewerker Justitie

Het bedrijf VHS Onroerend Goed van LPF-bestuurder E. Maas dient nog deze maand een miljoenenclaim in tegen een voormalig topmedewerker van het ministerie van Justitie.

ANP
2 August 2002 11:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:43

Volgens raadsman O. Hammerstein heeft de wetenschapper het bedrijf in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa ten onrechte beticht van het witwassen van drugsgeld.

Hammerstein voelt zich gesterkt door een recent arrest van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege concludeert in een door advocaat F. Salomonson aangespannen procedure dat hoogleraar strafrecht H. van de Bunt, de voormalig directeur van het wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum van het ministerie van Justitie, zich ten onrechte heeft beroepen op zijn parlementaire onschendbaarheid.

De rechtbank en het hof in Arnhem concludeerden al eerder dat Van de Bunt het bedrijf Text Lite, waarvan Salomonson president-commissaris was, in een bijlage van het rapport van de commissie-Van Traa ten onrechte heeft beticht van het witwassen van drugsgeld. Ook bij het bedrijf VHS gebeurden volgens de hoogleraar dit soort praktijken.

Van de Bunt noemde de namen van de bedrijven niet, maar journalisten wisten deze snel te achterhalen. Door de publicaties kwam ook de Amsterdamse jurist Salomonson, president-commissaris van het bedrijf, in opspraak.

Salomonson, die juridisch adviseur was van koningin Beatrix en prins Claus, diende daarop een schadeclaim van 1,2 miljoen gulden in tegen Van de Bunt. De rechtbank in Arnhem kende de advocaat 150.000 gulden smartengeld toe.

Het gerechtshof in Arnhem stelde vorig jaar ook vast dat het materiaal waarover de hoogleraar beschikte, zijn harde conclusies over witwassen niet rechtvaardigde, maar halveerde het bedrag. De Hoge Raad heeft dit arrest vernietigd en de zaak terugverwezen naar het hof in Den Bosch. Dat moet de hoogte van de schadevergoeding vaststellen.

Belangrijk is dat de Hoge Raad wel oordeelt dat Van de Bunt als medewerker van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden geen parlementaire onschendbaarheid geniet. De hoogleraar meende dat hij onschendbaarheid genoot omdat hij zijn bijdrage had geschreven in opdracht van de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa.

Volgens het hoogste rechtscollege komt de parlementaire onschendbaarheid slechts toe aan personen die deelnemen aan vergaderingen van het parlement of kamercommissies.

De Hoge Raad stelt dat wetenschappers die door een parlementaire enquêtecommissie worden gehoord niet het risico lopen aansprakelijk te worden gesteld voor hun uitspraken. Zij treden immers niet op eigen naam naar buiten, zoals Van de Bunt met zijn bijdragen deed, oordeelt het rechtscollege.

De kous is daarmee voor Van de Bunt niet af. Behalve VHS heeft ook de advocaat van Etiënne U. al laten weten met een schadeclaim te komen. In de bijlage van het rapport-Van Traa wordt U. neergezet als zware crimineel die zes tot zeven misdaadgroepen zou leiden. U. is hiervoor echter nooit veroordeeld. Omdat Van de Bunt destijds in dienst van het ministerie van Justitie was, moet de staat de schadevergoedingen betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer