Bush wil snel stappen van Irak
WASHINGTON/BAGDAD (ANP) – De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag gezegd dat het geduld van de Verenigde Staten met Irak niet onbeperkt is. Tijdens een persconferentie riep hij de Iraakse leiders op krachtige maatregelen te nemen om hun land te redden.
Bush benadrukte echter dat de VS niet meer druk zullen uitoefenen op de Iraakse regering dan die aankan. Hij weigert zich dan ook vast te leggen op een strak tijdschema voor terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. Volgens Bush is dat een garantie voor een nederlaag, omdat het de opstandelingen in Irak in de kaart zou spelen.Het staatshoofd noemde succes in Irak van vitaal belang voor de Amerikaanse veiligheid en essentieel voor het verslaan van moslimextremisme in het Midden–Oosten. Anders zullen deze extremisten een fundamentalistisch rijk van Spanje tot Indonesië stichten, aldus Bush.
De president zei zich ernstig zorgen te maken over de verslechterde situatie de afgelopen tijd in Irak. Hij erkende een reeks tegenslagen, zoals aanslagen en de dood van Amerikaanse soldaten. Volgens de president wordt het behalen van de overwinning een zaak van de lange termijn. Ook moet er nog een harde strijd worden geleverd.
De verklaring van Bush kwam twee weken voor parlementsverkiezingen in de VS. De Republikeinse partij van de president dreigt haar meerderheid in beide kamers van het parlement te verliezen aan de Democratische oppositie, mede door het slechte verloop van de strijd in Irak. Oktober was met zeker negentig gesneuvelden de dodelijkste maand voor Amerikaanse militairen in Irak sinds een jaar.
De Iraakse premier Nuri al–Maliki beloofde eerder woensdag de illegale milities in zijn land te zullen aanpakken. Op de nationale televisie zei Maliki dat de staat de enige is met het recht wapens te dragen. De sjiitische moslim voegde eraan toe hard te zullen optreden tegen iedereen die deze wet overtreedt of inbreuk maakt op de autoriteit van de staat.
De premier zei echter een eigen tijdschema te volgen en niet een door de VS opgelegd tijdpad om een einde te maken aan het religieus geweld. „We geloven niet in een tijdschema en niemand zal er ons een opleggen", aldus Maliki.
Dinsdag hadden de Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal George Casey, en de Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Zalmay Khalilzad, laten weten dat de Iraakse regering had ingestemd met een tijdsbestek om een reeks cruciale zaken te bereiken, zoals de ontmanteling van milities en hervorming van de ministeries belast met veiligheidszaken.
Casey stelde dat Iraakse veiligheidstroepen binnen één tot anderhalf jaar in staat moeten zijn zelfstandig te opereren. Daarmee gaf de bevelhebber impliciet een soort deadline aan voor de Amerikaanse terugtrekking uit Irak.