Buitenland

Verschillen tussen EU en Poetin blijven

LAHTI - De EU-regeringsaanvoerders hebben vrijdagavond in een ontmoeting met de Russische president Poetin hun bezorgdheid geuit over onder andere de aantasting van de persvrijheid en de mensonterende behandeling van Georgiërs in diens land. Het kwam op deze punten niet tot toenadering.

Van onze verslaggever
20 October 2006 22:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:13

De dialoog vond plaats tijdens een diner in het Finse Lahti. Diverse deelnemers spraken van een „eerlijke en openhartige sfeer.” Premier Balkenende rapporteerde na afloop: „We hebben argumenten gewisseld. Poetin heeft van zijn kant zijn visie gegeven. Je merkt dat er verschillen van opvattingen bestaan op sommige punten. We zijn nog niet met elkaar uitgediscussieerd.”Een van de kwesties die de relatie momenteel onder druk zet betreft de recente moord op de journaliste Anna Politkovskaja, die regelmatig in haar publicaties allerlei misstanden aan de kaak stelde. Poetin verweerde zich door erop te wijzen dat er een onderzoek is gestart.

De EU kritiseert Rusland weliswaar, maar wil tegelijk graag zakendoen over olie- en gasleveranties. Zij streeft ernaar onderhandelingen te openen over, zoals de Finse premier Vanhanen als huidig voorzitter van de Unie het verwoordde, „een hechter en juridisch bindend partnerschap op dit terrein, gebaseerd op de wederzijdse voordelen op lange termijn.”

Het voorafgaande overleg tussen de EU-leiders onderling leverde geen officiële besluiten op. Gastheer Vanhanen liet weten dat zich wel groen licht aftekende voor de oprichting van een Europees technologie instituut, bedoeld om een impuls te geven aan de innovatie.

Hij voegde eraan toe dat er overigens nog veel vragen leven en Balkenende benadrukte dat de concrete vormgeving niet aan de orde is geweest.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie presenteerde eerder deze week een voorstel voor de beoogde instantie. Dat voorziet in het bijeenbrengen van een kleine groep wetenschappers, met aan hun zijde zo’n zestig medewerkers, die een netwerk gaan organiseren van universiteiten en bedrijven, om de coördinatie van de onderzoeksinspanningen te bevorderen, en die tot 2013 over een budget van 2,4 miljard euro beschikken voor allerlei projecten.

De Nederlandse minister-president had kort voor de top in een gezamenlijke brief met zijn Britse ambtgenoot Blair bij de collega’s aangedrongen op krachtiger initiatieven en maatregelen van de Unie om de klimaatverandering aan te pakken.

Zij kregen van de Duitse bondskanselier Merkel, bij wie vanaf 1 januari de regie berust, de toezegging dat zij dit vraagstuk zal agenderen voor de lentetop van volgend jaar.

In de discussie over het probleem van de illegale immigratie werd geen vooruitgang geboekt. Met name van Spaanse zijde klonk een pleidooi voor grotere solidariteit, met een verdeling van de financiële lasten en van de opvang van vluchtelingen. De reacties bleven echter beperkt tot „veel begrip”, zo vatte Balkenende het samen.

Hij had geconstateerd, vertelde hij, dat er „zorg” bestaat over het pardon dat Madrid onlangs heeft afgekondigd voor zo’n 700.000 illegalen. De meeste lidstaten achten de beslissing om hun een verblijfsvergunning te verstrekken een verkeerd signaal, dat alleen maar meer mensen zal aanmoedigen om te proberen Europa te bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer