Buitenland

„Witte Huis maakt christenen belachelijk”

WASHINGTON - In het openbaar is de Amerikaanse president Bush een warm medestander van de conservatieve evangelische christenen in de VS. Hij doet dat echter alleen maar om stemmen te trekken. Achter hun rug om worden zij door medewerkers van het Witte Huis zelfs regelmatig belachelijk gemaakt.

Buitenlandredactie
18 October 2006 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

Het zijn bepaald geen vleiende conclusies die voormalig Witte Huismedewerker David Kuo trekt in zijn boek ”Tempting Faith”, dat deze week verscheen. Kuo werkte tussen 2001 en 2003 als de nummer 2 van het Office of Faith-Based Initiatives (Bureau voor op Geloof Gebaseerde Initiatieven), een door Bush speciaal in het leven geroepen afdeling van het Witte Huis.Het is niet voor het eerst dat David Kuo klaagt over de manier waarop de politiek Bijbelgetrouwe christenen behandelt. Vorig jaar schreef hij nog een brandbrief waarin hij het chronisch gebrek aan fondsen voor christelijke liefdadigheidsinstellingen aan de kaak stelde. In zijn boek gaat hij echter een forse stap verder.

Volgens Kuo worden Amerikaanse christenen alleen maar gebruikt om politiek gewin te behalen. De programma’s voor het geloof mogen zo weinig mogelijk kosten, maar moeten wel maximaal electoraal resultaat opleveren. Christelijke leiders worden publiekelijk omarmd, maar achter de schermen worden zij betiteld als „belachelijk, ongeleide projectielen en halvegaren.” Enkele van de meest prominente evangelische predikanten stonden in het kantoor van politiek strateeg Karl Rove bekend als „een stelletje ezels.”

De voormalige Witte Huismedewerker stelt verder dat het budget van zijn bureau voornamelijk werd gebruikt om „religieuze kiezers te mobiliseren.” Hoewel technisch gesproken 8 miljard dollar voor geloofsgemeenschappen beschikbaar was, keerde de regering slechts „enkele miljoenen” aan kerken en christelijke instellingen uit. Kuo: „Ik heb twee jaar lang mijn mond gehouden. Maar toen Bush mij vroeg hoeveel geld we hun hadden gegeven, wilde ik niet langer liegen. Ik zei: „Meneer, we hebben hun vrijwel niets gegeven, omdat we simpelweg bijna niets hádden om te geven.” Desondanks bleef het Witte Huis het bedrag van 8 miljard van de daken schreeuwen.”

Het Witte Huis heeft de beweringen van Kuo inmiddels scherp van de hand gewezen. Volgens woordvoerder Tony Snow staan de uitspraken van Kuo in schril contrast tot zijn uitlatingen tijdens zijn periode als stafmedewerker. „Toen David Kuo het Witte Huis na twee jaar verliet, stuurde hij de president een zeer hartelijke brief waarin hij vertelde wat een mooie tijd hij had gehad. Hij was trots op de initiatieven die waren gerealiseerd en op het feit dat we de zaak van op geloof gebaseerde groeperingen enorm hadden vooruitgeholpen.”

Snow ontkende dat stafmedewerkers van het Witte Huis christelijke leiders voor „achterlijk verslijten.” Ook de beschuldiging dat het Bureau voor op Geloof Gebaseerde Initiatieven alleen maar is opgericht om politiek voordeel te behalen, deed hij af als „vals.” „Als de president over op geloof gebaseerde initiatieven spreekt, dan is dat iets dat écht belangrijk voor hem is. Dit is een van de dingen waarvan hij gelooft dat er jarenlater nog over zal worden gesproken als een van zijn belangrijkste verdiensten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer