„VVD en CDA meest dieronvriendelijk”
AMSTERDAM (ANP) – De coalitiepartijen VVD en CDA zijn het dieronvriendelijkst, de nieuwe Partij voor de Dieren en in iets mindere mate de SP en GroenLinks bekommeren zich het meest om het dierenwelzijn. Dat stelt de stichting Wakker Dier op basis van een vergelijking van de verkiezingsprogramma’s en het stemgedrag van de partijen in de afgelopen jaren.
Op www.wakkerdier.nl staat een barometer waar de belangrijkste in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen een rapportcijfer krijgen. Het CDA en de VVD krijgen een 2,2 op een schaal van 10. De SGP en de LPF scoren iets minder slecht met een 2,5. De ChristenUnie krijgt een krappe voldoende (5,9). D66 en de PvdA halen een 7, GroenLinks en de SP presteren met een 7,8 het beste van de gevestigde partijen.Op basis van de peiling van Interview NSS en Nova zijn de partijprogramma’s van de Partij voor de Dieren, EénNL en de Partij voor de Vrijheid ook meegenomen in de vergelijking. Rapportcijfers zijn niet toegekend, maar de Partij voor de Dieren scoort verreweg het best. EénNL van Marco Pastors en Joost Eerdmans haalt net wel of net geen voldoende en de PvdV van Geert Wilders krijgt een onvoldoende. De ranglijst werd opgesteld in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november.
De VVD en het CDA kregen zondag in Amsterdam tijdens het Grote Politieke Dierendebat de gelegenheid om zich te verdedigen tegen de kritiek van Wakker Dier en de oppositiepartijen. Henk Jan Ormel, afgevaardigde namens het CDA, werd uitgelachen en weggehoond door het publiek in Paradiso, dat vrijwel helemaal was gevuld met de achterban van organisaties die zich inspannen voor dierenwelzijn.
Ormel vindt dat zijn partij wel degelijk opkomt voor het dierenwelzijn. „Wantoestanden zijn schandelijk", aldus Ormel. Zo wees hij erop dat er per 1 januari een einde komt aan de handel in ziek vee en dat het CDA voorstander is van een Europees verbod op het onverdoofd castreren van biggen.
Andere partijen willen dat Nederland met zo’n verbod niet wacht op Europa, maar daarmee is Ormel het niet eens. „Ik vind dat dieren in Nederland op de meest diervriendelijke manier worden gehouden wanneer je het vergelijkt met de rest van de wereld. Als we in Nederland snel allerlei zaken gaan verbieden, worden er echt niet opeens minder karbonades gegeten. De productie gaat dan naar het buitenland, waar we helemaal geen zicht hebben op het dierenwelzijn. En de boeren raken ook gedupeerd."
De VVD toonde net als het CDA geen begrip voor het lage rapportcijfer. Het liberale Tweede Kamerlid Janneke Snijder wees onder meer op haar initiatief om de jacht op zeehonden te verbieden. De oppositiepartijen verweten haar daarop hypocrisie omdat de VVD tegelijkertijd niets ziet in een verbod op nertsenfokkerijen. Snijder hield net als Ormel een pleidooi voor realisme. „Nederland moet voorop lopen wat betreft de regels voor het houden van dieren. Maar als we te ver voorop lopen, verschuift het dierenleed naar andere landen."
De andere partijen vinden dat de politiek wel iets meer durf mag tonen, ook als daardoor bepaalde bedrijfstakken zouden verdwijnen uit Nederland. „Het is tijd voor een revolutie", stelde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, in de peilingen goed voor een zetel bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. „Het welzijn van dieren moet hoofdzaak zijn in plaats van bijzaak."