Veerman versoepelt regels tegen blauwtong
DEN HAAG (ANP) - Minister Veerman (Landbouw) heeft vrijdag de regelingen versoepeld rondom bedrijven die zijn getroffen door de blauwtongziekte. Koeien, geiten en schapen hoeven ’s avonds niet meer op stal omdat de knut, het diertje dat het virus verspreidt, zowel binnen als buiten de stal actief blijkt.
Ook is het vervoeren van de dieren van de ene naar de andere 20 kilometerzone nu zonder voorwaarden toegestaan. Wel moeten alle schapen, geiten en runderen worden getest die uit de ring van 20 kilometer rond een besmet bedrijf komen en naar een bedrijf in een gebied zonder blauwtong gaan. In de praktijk betekent dit dat eigenlijk alleen nuchtere kalveren en bokjes worden getest wanneer ze naar een ander bedrijf worden gebracht voordat ze naar de slacht gaan.Veerman paste de regelingen aan op het moment dat Nederland 206 bedrijven telde waar de blauwtongziekte is vastgesteld. De ziekte begon in Zuid-Limburg, breidde zich uit naar Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland en is nu ook officieel vastgesteld in Zuid-Holland (Nootdorp en Westmaas). In België zijn 265 besmettingen geconstateerd en in Duitsland is de ziekte vastgesteld op 207 bedrijven.
Deskundigen gaven eerder al aan dat Nederland voorlopig nog niet van de blauwtongziekte af is. Ze weten dat het virus zich niet meer kan vermeerderen als het vriest, maar durven niet te garanderen dat het de winter niet overleeft. Het virus is in Zuid-Limburg aangetroffen in een knuttensoort, de Culicoides dewulfi. Dat het nog niet in andere knuttensoorten is aangetroffen, zegt volgens onderzoekers nog niet dat andere soorten geen rol spelen in de verspreiding van blauwtong.
Knutten zouden minder actief worden wanneer het kouder wordt. Het ministerie maakte daarom gisteren bekend dat de knutten de komende tijd in de gaten worden gehouden. Zodra duidelijk is dat de beestjes niet meer actief zijn, zouden nog meer maatregelen kunnen worden versoepeld.
Blauwtongziekte duikt sinds enkele jaren regelmatig op in zuidelijk Europa. Van de ziekte zijn 24 typen bekend. In Nederland, België en Duitsland is type 8 opgedoken, dat tot voor kort alleen voorkwam in landen beneden de Sahara. Het virus heeft een ander beeld dan bijvoorbeeld in Spanje, waar vooral schapen ziek worden en sterven. In Nederland worden ook runderen ziek.