Japan straks verstoken van lekkernij
TOKIO (RTR) - Liefhebbers in Japan van een speciaal en zeldzaam soort champignon, de matsutake, worden met nieuwe sancties tegen Noord-Korea beroofd van betaalbare import.
Het gewas is al minstens duizend jaar een gewild onderdeel van de Japanse keuken, maar is in eigen land in de loop der jaren uiterst schaars geworden, vooral als gevolg van ontbossing.Goedkope import uit Noord-Korea biedt de Japanse chefs en lekkerbekken uitkomst. Die route ligt vanaf vrijdag stil vanwege het nieuwe invoerverbod van Noord-Koreaanse producten.
Tragisch voor de liefhebbers is dat de sancties juist in de herfst vallen. Nu worden de onder bladeren verscholen matsutakechampignons aan de wortels van schaarse soorten naaldbomen geoogst. De prijs van de lokale Japanse versie verdubbelde al onder de dreiging van Noord-Koreaanse nucleaire experimenten in een week tijd naar circa 365 euro per kilo. De Noord-Koreaanse matsutake kost meestal veel minder dan een kwart van de Japanse prijzen.
Nu komen er helemaal geen matsutakes meer uit de bossen van het stalinistische Noord-Korea naar Japan. Het alternatief is invoer uit China, maar de kenners in het land van de rijzende zon weten dat de Noord-Koreaanse veel lekkerder zijn en ook geuriger en kleuriger dan de champignons uit China, die veel langer onderweg zijn naar de Japanse markt.