N–Koreaanse functionaris waarschuwt voor aanval
SEOUL (AP) – Een Noord–Koreaanse functionaris heeft gewaarschuwd dat zijn land een kernraket kan afvuren als de Verenigde Staten geen stappen zetten om de controverse met Noord–Korea op te lossen. Het Zuid–Koreaanse persbureau Yonhap heeft dat dinsdag bericht. „We hopen dat de situatie kan worden opgelost voordat zich zo’n onfortuinlijke incident voordoet", citeerde het persbureau de niet nader genoemde functionaris. „Dat hangt af van hoe de Verenigde Staten zullen reageren."
Noord–Korea wil koste wat kost met de Verenigde Staten onderhandelen en de kernproef die maandag werd uitgevoerd is daar een uitdrukking van, zei de functionaris tegen het persbureau. „Wat wij willen is veiligheid (voor Noord–Korea), waaronder garanties voor ons systeem." Volgens het bericht deed de zegsman zijn uitspraken maandag. Waarom er nu pas melding van werd gemaakt en hoe het contact met de man tot stand was gekomen zei Yonhap niet.Sancties die momenteel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties worden overwogen wees de functionaris van de hand. „We hebben genoeg verloren. Sancties kunnen nooit een oplossing zijn", zei hij. „We hebben nog steeds de bereidheid kernwapens op te geven en ook om terug te keren naar het zeslandenoverleg. Dat is mogelijk als de Verenigde Staten overeenkomstige maatregelen treffen."
Welke maatregelen dat zouden moeten zijn zei de functionaris niet, maar een van de eisen die eerder door Pyongyang zijn gesteld is opheffing van de financiële beperkingen die de VS Noord–Korea heeft opgelegd als straf voor beweerde valsemunterij en witwaspraktijken. De sancties waren voor Noord–Korea aanleiding zich bijna een jaar geleden terug te trekken uit het overleg met China, Japan, Zuid–Korea, Rusland en de VS over zijn atoomprogramma.
De Amerikaanse ambassadeur in Zuid–Korea, Alexander Vershbow, zei dinsdag tegen Zuid–Koreaanse journalisten dat de kernproef de mogelijkheid van directe onderhandelingen tussen Noord–Korea en de VS alleen maar moeilijker maakt. De proef toont aan, zei hij, dat Noord–Korea niet genteresseerd is in de voorstellen van de VS. Vershbow weidde niet verder uit, maar de Amerikaanse regering liet onlangs laten doorschemeren dat zij tot direct overleg bereid zou zijn als Pyongyang erin toestemt weer te gaan deelnemen aan het zeslandenoverleg over zijn atoomprogramma.