Binnenland

„Militairen NAVO eisen actie tegen Pakistan”

LONDEN - NAVO-commandanten uit vijf landen, waaronder Nederland, eisen van hun regering dat die Pakistan hard aanpakt wegens de steun die de inlichtingendienst daar geeft aan de opstandige taliban. Dat meldde de Britse krant The Daily Telegraph vrijdag.

Buitenlandredactie
6 October 2006 20:54Gewijzigd op 14 November 2020 04:10

Uit een intern rapport van de NAVO over de vorige maand gevoerde ”Operatie Medusa”, een bloedige gevecht in de provincie Kandahar, blijkt volgens de krant overduidelijk dat de Pakistaanse inlichtingendienst ISI de taliban bevoorraadt. Het is daarom de hoogste tijd dat de Pakistaanse president Pervez Musharraf op het hoogste politieke niveau een ”of je bent voor ons of tegen ons”-boodschap krijgt, vatte een anonieme commandant in de krant de mening van commandanten uit Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Denemarken en Canada samen.De NAVO doodde tijdens de gevechten in het district Panjwai honderden talibanstrijders en wist ook 160 strijders op te pakken. Een aantal van hen deed volgens het rapport tot in detail uit de doeken hoe de ISI de streng islamitische opstandelingen steunen. Dat zou onder meer gebeuren met trainingskampen rond de Pakistaanse provinciehoofdstad Quetta en met het doneren van grote hoeveelheden wapens.

De NAVO schat de waarde van de munitievoorraden van de taliban op bijna 4 miljoen euro. „De taliban konden dat niet op eigen kracht, zonder de ISI”, stelde een hoge NAVO-officier in de krant. „Onze jongen in zuidelijk Afghanistan lijden door wat uit Quetta komt”, aldus een andere commandant.

De hoogste Nederlandse militair in Afghanistan, kolonel Arie Vermeij, uitte in september al voorzichtig kritiek op de Pakistaanse autoriteiten. Door de stroom extremistische moslimstrijders bleef het werk van de ISAF-missie beperkt tot „dweilen met de kraan open.” Als die in het grensgebied strenger zouden controleren, zou dat al veel schelen, liet hij weten.

Minister Kamp (Defensie) zei na afloop van de ministerraad niets te weten van een noodkreet van commandanten. Wel gaf hij aan dat een goede oplossing in de regio alleen mogelijk is als Pakistan actief meewerkt. Die samenwerking kan beter, aldus Kamp. Premier Balkenende noemde een harde opstelling van Pakistaanse zijde echt noodzakelijk om de opbouw in Afganistan, waar Nederland bij betrokken is in de provincie Uruzgan, goed te laten verlopen.

Als de berichten kloppen dat de Pakistaanse inlichtingendienst de Taliban helpt, zou dat volgens zijn collega Bot (Buitenlandse Zaken) heel ernstig zijn. In dat geval „moeten we krachtig stelling nemen om ervoor te zorgen dat dat niet meer voorkomt”, zei Bot.

Generaal Musharraf ontkende altijd dat zijn land de Taliban steunt. Wel gaf hij eerder deze week toe dat gepensioneerde ISI-officieren mogelijk betrokken zijn bij hulp aan de Taliban.

De geheime dienst ISI was de drijvende kracht achter de opkomst van de Taliban in de jaren negentig. Pakistan steunde als een van de weinige landen het regime in Kabul openlijk, maar koos kort na de aanslagen van 11 september de kant van de VS.

In een interview met de BBC dat vrijdag is gepubliceerd zei de Afghaanse president Hamid Karzai een vergadering te willen houden voor de Pathaanse stammen in Pakistan en Afghanistan. Op die bijeenkomst wil Karzai grensoverschrijdende afspraken maken over het bestrijden van de taliban. De Pathanen zijn de belangrijkste bevolkingsgroep in Afghanistan. Ook in het westen van Pakistan, aan de grens met Afghanistan, zijn de Pathaanse stammen sterk vertegenwoordigd.

De Afghaanse president wil de bijeenkomst eind dit jaar houden. Hij verwacht dat ook de Pakistaanse president Pervez Musharraf van de partij zal zijn. Musharraf en Karzai hebben de laatste weken geen gelegenheid onbenut gelaten om elkaar ervan te beschuldigen te weinig te doen in de strijd tegen moslimextremisme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer