Binnenland

Vorming natuurnetwerk traag

DEN HAAG (ANP) - Als Nederland in 2018 een samenhangend netwerk van natuurgebieden wil hebben, moet er nog veel gebeuren.

6 October 2006 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:10

De kwaliteit van het milieu is in veel gebieden nog niet goed genoeg en er bestaat onduidelijkheid over de grenzen van het landelijk natuurnetwerk, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).Dat stelt de Algemene Rekenkamer in het donderdag verschenen rapport Ecologische Hoofdstructuur. Er ontbreken volgens de Rekenkamer duidelijke afspraken tussen gemeenten, provincies en rijksoverheid over de natuurgebieden en de bescherming ervan. Sinds 1990 krijgt de EHS vorm om het leefgebied van planten en dieren te vergroten en de kans op uitsterven van soorten te verkleinen. Uiteindelijk zou in 2018 728.500 hectare land en 6,3 miljoen hectare in grote wateren met elkaar verbonden moeten zijn in een groen netwerk.

Daarvoor moet er 275.000 hectare nieuwe natuur komen, te kopen door overheid, aan te leggen door particulieren of milieuvriendelijk te beheren door boeren. Na vijftien jaar was in 2005 38 procent (106.000 hectare) gereed. Verder blijft de realisering van nieuwe natuur via particulieren achter, want daar is nog maar 2701 van de geplande 42.771 hectare gerealiseerd. „Het is onduidelijk of particulieren voldoende belangstelling hebben om hun grond voor de EHS in te zetten”, aldus de Algemene Rekenkamer.

In het agrarisch natuurbeheer zit meer vaart. Daar is al bijna 57.000 van de beoogde 98.000 hectare verworven. Probleem hier is dat de kwaliteit van het groen nog niet goed genoeg is. Verder is het beheer ervan maar voor een korte termijn geregeld. Boeren krijgen zes jaar subsidie en kunnen na die periode stoppen.

De afgelopen jaren ontstonden grote natuurgebieden en werden achttien nationale parken opgericht. Maar, stelt de Rekenkamer, „er bestaan nog veel kleine geïsoleerde natuurgebieden. Verbindingen ontbreken, bijvoorbeeld tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe, en tussen de Veluwe en het Rivierengebied.”

Duidelijke afspraken tussen bijvoorbeeld het Rijk en de provincies over welke gebieden bij de EHS horen en hoe ze te beschermen, zouden meer vaart brengen in de plannen. Rijk en provincies zouden ook wel eens dezelfde kaarten kunnen gebruiken waarop percelen staan ingetekend, tipt de Rekenkamer.

x

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer