„Te veel macht bij ambtenaren van EU”
BRUSSEL - De ambtenaren binnen de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, hebben te veel macht. Over tal van zaken nemen zij beslissingen, soms zelfs zonder hun bazen, de Eurocommissarissen, daarbij te betrekken.
Günter Verheugen, een van de leden van het college van voorzitter Barroso, uit die klacht in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung. Hij is vicevoorzitter van de huidige Commissie en beheert de portefeuille Ondernemingen en Industrie. In de vorige periode droeg hij de primaire verantwoordelijkheid voor de uitbreiding van de Unie. Hij wordt algemeen aangemerkt als een zwaargewicht in Brussel.De ontwikkelingen in de EU van het laatste decennium hebben ambtenaren zo’n machtspositie verschaft, „dat het inmiddels de belangrijkste politieke opdracht is voor de 25 commissarissen om het ambtenarenapparaat te controleren. En vaak verliezen we die controle. Er is een continue machtsstrijd tussen commissarissen en hoge beambten, die veelal denken: De commissaris is na vijf jaar toch weg, hij is niet meer dan een tijdelijke bewoner”, laat Verheugen optekenen.
Hij zegt dat medewerkers hun persoonlijke ideeën soms als visie van de Commissie presenteren aan het Europees Parlement of aan lidstaten. „Dat is het echte bureaucratieprobleem.” Als voorbeeld geeft Verheugen het pesticidendossier. Ambtenaren hebben volgens hem geprobeerd dat onderling te regelen. De commissarissen kwamen daar pas achter toen betrokkenen ruzie kregen.
Barroso laat in een reactie weten dat Brusselse ambtenaren loyaal zijn en goede bijdragen leveren. „De Europese Unie ondergaat veranderingen. Daarbij zijn spanningen normaal, misschien zelfs nodig”, meent hij. Brussel heeft een project in gang gezet om wetten te schrappen en daarmee de hoeveelheid regelgeving te verminderen. „Logisch dat de Eurocommissaris die hierbij het voortouw heeft, ongeduldig is”, aldus zijn woordvoerder.