Russen houden Georgië in de tang
MOSKOU - Rusland heft de sancties tegen Georgië voorlopig niet op. Dat maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, dinsdag bekend. Maandag blokkeerde Rusland de lucht-, land- en zeeverbindingen met de zuiderbuur.
Het is voor het eerst dat Rusland een dergelijke maatregel heeft genomen tegen een voormalige Sovjetrepubliek.De Russische maatregel zal hard aankomen in het in economische moeilijkheden verkerende Georgië, en dat lijkt ook de bedoeling te zijn.
De maatregel werd ingegeven door de Georgische arrestatie van vier Russische militairen op verdenking van spionage. De Russische president Vladimir Poetin heeft de arrestatie van de officieren staatsterrorisme genoemd.
Het viertal is maandag vrijgelaten en overgedragen aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). „De genomen maatregelen om de transporten en het postverkeer in te dammen moeten een eind maken aan de illegale stroom geld uit Rusland naar Georgië”, verklaarde Lavrov in Moskou.
Hij zei dat Georgië Rusland beledigd heeft. „De Georgische leiding dient te begrijpen dat je Rusland niet moet beledigen”, aldus Lavrov.
Het is niet duidelijk hoelang de Russische strafmaatregel van kracht blijft, maar Ivanov zei maandag, toen hij de vrijgelaten officieren op het vliegveld van Moskou welkom heette, dat hun vlucht wel eens de laatste van dit jaar uit Georgië geweest zou kunnen zijn. Poetin heeft zijn ministers opdracht gegeven nog meer sancties voor Georgië te bedenken en er wordt over gedacht het Georgiërs die in Rusland wonen te verbieden geld naar hun vaderland over te maken.
Lavrov zinspeelde dinsdag ook op de mogelijke betrokkenheid van de NAVO en de Verenigde Staten op de arrestatie van afgelopen week. „De recente affaire met de arrestatie van onze officieren had plaats vlak na de beslissing van de NAVO intensievere betrekkingen aan te bieden aan Georgië en toevallig vlak nadat Michail (Saakasjvilli) Washington had bezocht”, aldus de minister.
Moskou heeft weinig op met de prowesterse koers van Georgië, dat goede relaties heeft met de VS en aansluiting zoekt bij de NAVO. Moskou steunt ook de facto de afvallige regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië in Georgië, die zich willen losmaken.
Lavrov zei dat de Amerikaanse steun aan Georgië het land heeft „aangespoord” om „onvriendelijke stappen te ondernemen” tegen Moskou.
De Europese Unie sprak van een buitenproportionele maatregel en riep de beide voormalige Sovjetrepublieken op gematigdheid te betrachten. De Finse minister van Buitenlandse Zaken, Erkki Tuomioja, wiens land het roulerend EU-voorzitterschap bekleedt, sprak in Tbilisi met de Georgische president Saakasjvili en sprak telefonisch met zijn Russische ambtgenoot Lavrov.