Georgië haalt angel uit crisis
TBILISI/MOSKOU (ANP) – De diplomatieke crisis tussen de buurlanden Georgië en Rusland is maandag een stap dichter bij een oplossing gekomen. Na internationale bemiddeling en opgevoerde Russische druk liet Georgië de vier Russische militairen gaan die waren aangehouden op verdenking van spionage.
De arrestatie van de militairen vorige week leidde tot grote spanningen tussen de regeringen in Moskou en Tbilisi. Georgië droeg de vier officieren van de Russische militaire geheime dienst over aan de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).De officieren kregen te horen dat zij het land werden uitgezet wegens spionage. Het viertal vertrok later maandag in een vliegtuig naar Moskou.
De stap volgde op bemiddeling door de voorzitter van de OVSE, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel de Gucht. Hij sprak maandagmiddag in Tbilisi met de prowesterse en pro–Amerikaanse Georgische president Michaïl Saakasjvili.
De Gucht riep Rusland op het conflict met Georgië niet verder te laten escaleren. De Russen zouden stappen moeten ondernemen om de spanning te verminderen.
De Gucht vroeg Moskou onder meer de transportverbindingen met het zuidelijke buurland niet te verbreken. „Isolatie is niet de oplossing", zei hij tijdens een persconferentie.
De Gucht reageerde op de door Rusland aangekondigde schorsing van alle verbindingen over land, zee en door de lucht vanaf dinsdagochtend 0.00 uur. Georgië is voor een groot deel afhankelijk van die transportwegen.
De Russische president Vladimir Poetin had Tbilisi zondag nog van „staatsterrorisme" beschuldigd. Hoge militairen in het gebied meldden dat het Russische leger op de Kaukasus in een hogere staat van paraatheid was gebracht.
Rusland heeft nog enkele militaire bases in Georgië, een overblijfsel uit de tijd dat de Kaukasus–republiek nog deel uitmaakte van de Sowjet–Unie. Tbilisi beschuldigt Moskou ervan separatisten te steunen die zich in feite hebben afgescheiden van Georgië.
President Poetin waarschuwde zijn Amerikaanse collega George Bush in een telefoongesprek voor inmenging van ’derde landen’ in het conflict tussen Rusland en Georgië. Dergelijke acties zouden door de Georgische leiders geïnterpreteerd kunnen worden als een aansporing voor hun „destructieve beleid", stelde Moskou in een verklaring.