„Troepen uit Irak naar Afghanistan”
LONDEN - Het Britse leger moet zich deels terugtrekken uit Irak en zich concentreren op Afghanistan. Dat stelden hoge Britse officieren vrijdag in de krant The Guardian.
Een deel van de legertop is gefrustreerd door de trage opbouw van het Iraakse leger en de veiligheidsdiensten. De officieren willen troepen verplaatsen naar Afghanistan, waar ze nuttiger zouden kunnen worden ingezet en waar de strijd kan worden gewonnen. Volgens de legerchefs zijn er grenzen aan wat de Britse troepen in het zuiden van Irak kunnen bereiken. Ook is het tijd dat Irakezen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun veiligheid.De Britten hebben in totaal 7500 militairen in Irak gelegerd. De Amerikanen zouden volgens The Guardian grote druk uitoefenen om het terugtrekken van die militairen te voorkomen. In Afghanistan heeft Londen 5600 militairen.
De legertop maakt zich ook zorgen over de uitkomst van recente opiniepeilingen, waaruit blijkt dat steeds meer Britten zich keren tegen de Britse militaire aanwezigheid in Irak. Dat zou een slechte invloed hebben op het moreel van de troepen en het werven van rekruten.
Minister van Defensie Des Browne ontkende dat er een breuk is tussen de politiek en het leger. „De legertop deelt mijn visie dat we een belangrijke taak te vervullen hebben in Irak. Bovendien hebben we een verantwoordelijkheid jegens de Iraakse bevolking”, aldus Browne.
Niet alleen de topmilitairen uitten vrijdag kritiek op de situatie in Irak. Ook de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw liet zich in een interview met de omroep BBC kritisch uit over de situatie in het land, die hij beschreef als „triest.”
Volgens Straw, inmiddels fractieleider van de Labourpartij in het Lagerhuis, liggen door de Verenigde Staten gemaakte fouten ten grondslag aan de huidige problemen in Irak. De ex-minister meent dat een hoop problemen voorkomen hadden kunnen worden als er beter naar de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell geluisterd was.
Powell stond destijds bekend als een gematigde kracht in de Amerikaanse regering. Van Straw zelf gold hetzelfde binnen het Engelse kabinet. Uiteindelijk werden ze overvleugeld door president Bush en premier Blair. De sterke Brits-Amerikaanse band is onder Britten momenteel een van de grootste bezwaren tegen Blair.
Een stafmedewerker van de Britse defensieacademie schreef in een deze week uitgelekt memorandum dat de Britse strijdkrachten in Irak in feite gegijzeld worden. „Wij vechten nu op twee fronten”, met het risico op beide fronten te verliezen, aldus het memo. Het Britse ministerie van Defensie zei dat het memorandum niet door een hoge officier was opgesteld en dat de schrijver de zienswijze van verschillende bronnen weergaf.