NAVO aan de slag in heel Afghanistan
PORTOROZ - De NAVO breidt haar actie in Afghanistan eind dit jaar uit naar Oost-Afghani- stan. Het bondgenootschap dekt dan het hele land. De NAVO-landen werden het daarover donderdag eens.
„De formele beslissing tot het vierde en laatste deel van de NAVO-operatie in Afghanistan verliep zonder enige problemen”, aldus een diplomaat nadat de NAVO-ambassadeurs donderdag overeenstemming hadden bereikt. De ministers van Defensie van de 26 NAVO-landen namen later op de dag het besluit over tijdens een vergadering in de Sloveense stad Portoroz.De NAVO nam sinds 2003 geleidelijk het militaire commando over van de Amerikaanse missie ”Enduring Freedom”. Door de nieuwe stap komen er de komende weken circa 12.000 extra Amerikaanse militairen in Afghanistan onder NAVO-commando te staan.
De VS worden daarmee verreweg de grootste troepenleverancier van ISAF, de stabilisatiemacht in Afghanistan die na de toevoeging 32.000 man telt. Het bondgenootschap is in Afghanistan om de democratisch gekozen regering te helpen beschermen tegen rebellen en drugshandelaren. Washington houdt zelf het bevel over een strijdmacht van circa 8000 militairen in Afghanistan, die het naar believen kan inzetten in de strijd tegen terroristen van al-Qaida en talibanstrijders.
NAVO-secretaris-generaal De Hoop Scheffer reageerde verheugd op de Amerikaanse beslissing. „Ik ben dankbaar dat de Verenigde Staten hebben besloten hun troepen onder te brengen bij ISAF.” Hij benadrukte echter tegelijkertijd dat het andere NAVO-lidstaten niet ontslaat van de verplichting troepen te leveren voor Afghanistan. „Het mag niet gebruikt worden als argument om op onze lauweren te rusten.” Lidstaten moeten nog met 2500 man over de brug komen voor inzet in het zuiden van Afghanistan.
Grote Europese mogendheden geven niet thuis als het aankomt op troepenzendingen naar Zuid-Afghanistan. Het Duitse parlement besloot onlangs de Duitse missie in het noorden van Afghanistan met een jaar te verlengen maar wil geen troepen naar het zuiden sturen. Frankrijk, Italië en Spanje weigeren troepen naar het gebied te sturen omdat er van hun strijdkrachten al het uiterste wordt gevergd.
NAVO-woordvoerder James Appathurai zei dat commandanten met de toevoeging van de Amerikanen een vrijere hand hebben om troepen daar in te zetten waar ze het hardst nodig zijn, omdat de Verenigde Staten in tegenstelling tot de Europese bondgenoten geen beperkingen stellen aan de inzet van de militairen.
Bronnen bij het tweedaagse overleg van de NAVO in het Sloveense Portoroz verwachten dat lidstaten wel extra troepen beschikbaar zullen stellen, zij het minder dan de gevraagde 2500. Polen stuurt 900 extra militairen en Roemenië en Canada hebben elk 400 man extra aangeboden. De meeste NAVO-eenheden opereren in het relatief rustige noorden en westen van Afghanistan.