Buitenland

Somalische militie veroordeelt inval Ethiopië

MOGADISHU (AP) - Een Ethiopische troepenmacht van ongeveer 300 manschappen en 50 pantserwagens rukt in West-Somalië op naar Baidoa, de zetel van de overgangsregering van premier Ali Mohamed Gedi. De woordvoerder van de Unie van Islamitische Rechtbanken in Mogadishu, sjeik Yusuf Indahaadde, noemde de inval van de Ethiopiërs „een oorlogsverklaring.”

Buitenlandredactie
26 September 2006 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

Volgens Indahaadde zijn de Ethiopiërs Baidoa, zo’n 250 kilometer ten noordwesten van Mogadishu, met vijftig pantserwagens tot op 20 kilometer genaderd.Indahaadde riep de internationale gemeenschap op om Ethiopië onmiddellijk onder druk te zetten, opdat de troepenmacht wordt teruggetrokken. Hij waarschuwde voor de gevolgen van de toegenomen instabiliteit voor de buurlanden en Oost-Afrika.

Een andere woordvoerder van de Unie, sjeik Abdirahman Janagow, zei dat de Ethiopiërs op weg zijn naar Kismayo, de zuidelijke havenstad die zondag door de Unie werd ingenomen. Islamitische bronnen veronderstelden dat het Ethiopische leger de weg tussen Mogadishu en Kismayo wil blokkeren.

Woordvoerders van de Verenigde Naties bevestigden eerder dat een klein aantal Ethiopische troepen in Baidoa aanwezig is om de stad te helpen verdedigen. Een woordvoerder van het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de islamitische militie de vredesovereenkomsten schendt door de bezetting van Kismayo. Hij ontkende dat Ethiopië Somalië is binnengevallen.

Een westerse diplomatieke bron zei verleden dat week dat de Ethiopische regering na een recente moordaanslag op de Somalische president Abdullahi Yusuf een bataljon had aangeboden om de door de VN gesteunde overgangsregering te beschermen.

Premier Gedi riep vanuit Nairobi in Kenia de VN-Veiligheidsraad op het wapenembargo dat sinds 1992 tegen Somalië van kracht is, gedeeltelijk op te heffen. Gedi zei dat de Unie wordt overheerst door terroristen en waarschuwde dat de internationale gemeenschap snel moet handelen, omdat het anders veel moeilijker wordt „al-Qaida in Somalië tegen te houden.”

De militie van de Unie nam zondag Kismayo in, een van de laatste zeehavens die zij nog niet in handen had. De krijgsheren die voorheen de dienst uitmaakten in Kismayo namen zonder tegenstand te bieden de benen, zeiden inwoners.

De val van Kismayo was de zoveelste tegenslag voor de vrijwel machteloze overgangsregering. Minister van Defensie kolonel Barre Hirale Aden Shire was een vooraanstaand lid van de alliantie van het Jubadal die Kismayo bestuurde. Zijn plaatsvervanger, Yusuf Mire Mohamud, zei dat de alliantie uiteen was gevallen.

Ondertussen meldden inwoners van Kismayo dat de islamitische militie maandag het vuur had geopend tijdens een demonstratie van duizenden betogers tegen de bezetting van hun stad. Daarbij zou een 13-jarige jongen om het leven zijn gekomen. Twee andere kinderen zouden gewond zijn geraakt.

Een van de betogers, Halimo Mohamed, zei dat Kismayo zich tegen de Unie en tegen al-Qaida verzet. „Wij lusten ze niet”, zei Mohamed. „Zij hebben geen godsdienst, het zijn terroristen.”

De leider van de islamitische militie, Hassan Turki, zei eerder in Kismayo dat buitenlandse strijders zich bij de militie hebben aangesloten. Turki, die zelden in het openbaar verschijnt, wordt vermeld op lijsten met de namen van al-Qaidaverdachten, die door de Verenigde Staten en de Verenigde Naties worden gebruikt. Hij vergeleek de situatie van Somalië met Irak en Afghanistan, waar ook buitenlanders worden ingezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer