Buitenland

President Irak: Amerikanen, blijf langer in Irak

WASHINGTON (ANP) – De Iraakse president Jalal Talabani wil dat de Amerikaanse militairen nog lange tijd in Irak blijven. Talabani zei dat de Amerikaanse aanwezigheid noodzakelijk is om buitenlandse bemoeienis te voorkomen.

25 September 2006 15:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:08

„Ik vraag niet om 100.000 militairen, 10.000 soldaten en twee luchtbases zijn genoeg", zei Talabani in een interview met The Washington Post, dat maandag is gepubliceerd. „Dat is in het belang van het Iraakse volk en van belang voor de vrede in het Midden–Oosten".De president zei dat Irak binnen twee jaar in staat zal zijn om zelf zijn militairen op te leiden en het terrorisme te bestrijden. „De aanwezigheid van Amerikaanse militairen, zelfs een symbolische, zal degenen afschrikken die zich met onze zaken proberen te bemoeien", aldus Talabani.

De president zei dat de Iraakse premier Nuri al–Maliki onlangs een bezoek aan buurland Iran heeft gebracht. Maliki kreeg tijdens dat bezoek de toezegging dat het regime in Teheran zich niet in de interne aangelegenheden van Irak zal mengen.

Intussen zoeken Amerikaanse strijdkrachten naarstig naar gevechtseenheden die kunnen worden ingezet in Irak. Ook wordt overwogen de roulatie van militairen in Irak te versnellen. Tot en met komend voorjaar houden de VS zeker 140.000 militairen in Irak.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de troepensterkte eind dit jaar terug te brengen naar 100.000 manschappen. Op verzoek van generaal John Abizaid, de commandant van Amerikaanse troepen in het Midden–Oosten, blijft het aantal militairen in Irak gelijk. Het groeiende sektarische geweld in en rond Bagdad dwingen hem daartoe, zegt hij.

Onderdelen van de landmacht blijven een jaar in Irak, waarna ze een jaar teruggaan naar de VS. Daarna wachten nieuwe missies in het buitenland. Een Pentagon–functionaris zegt dat wordt overwogen de militairen sneller te laten rouleren om de huidige troepensterkte op peil te houden. Ook denkt het Pentagon na over het sturen van extra gevechtseenheden.

Maar ook aan die oplossingen kleven nadelen. Volgens de krant hebben de eenheden die op dit moment niet in Irak of Afghanistan worden ingezet, namelijk met enorme tekorten aan wapens en materieel. Dat komt omdat eenheden in Irak hun functionerende wapens overdragen aan hun vervangers. Daardoor zijn eenheden thuis in de VS bij lange na niet op de gewenste gevechtssterkte. De landmacht heeft echter noch het geld noch de productiemogelijkheden om de wapens te vernieuwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer