„Terreurdreiging door inval in Irak vergroot”
NEW YORK - De Amerikaanse invasie van Irak heeft wereldwijd radicale moslimbewegingen versterkt en de algemene terreurdreiging vergroot. Dat is de conclusie van een gezamenlijke studie van zestien Amerikaanse inlichtingendiensten die zondag werd gepubliceerd door The New York Times en twee andere Amerikaanse kranten.
De conclusie staat in een zogeheten ”National Intelligence Estimate” (NIE) over de wereldwijde activiteit van terreurorganisaties sinds het begin van de Amerikaans-Britse invasie van Irak in 2003. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben twee jaar aan het rapport gewerkt en het in april aan de regering-Bush gepresenteerd. De drie kranten hebben het rapport niet gezien, maar wel uitgebreid gesproken met mensen die eraan gewerkt hebben.De conclusie van het rapport staat lijnrecht tegenover de bewering van president Bush dat de strijd tegen het terrorisme -waarin de oorlog in Irak volgens hem het ”centrale front” vormt- Amerika sinds de septemberaanslagen in 2001 veiliger heeft gemaakt. Dat is een van de centrale thema’s waarmee de Republikeinen de verkiezingen ingaan. De Democraten daarentegen beweren juist dat de oorlog in Irak afleidt van de werkelijke strijd tegen het terrorisme en Amerika daarom onveiliger heeft gemaakt.
„Dit rapport maakt duidelijk dat de oorlog in Irak averechts heeft gewerkt en dat er dringend behoefte is aan een koerswijziging”, aldus Democratisch senator Edward Kennedy zondag in een reactie op het rapport. Het Witte Huis ontkent bestaan noch strekking van het rapport, maar de weergave in de pers is volgens woordvoerder Blair Jones onvolledig. „Wat vandaag gepubliceerd werd, vertegenwoordigt niet de volledige conclusie van de NIE”, aldus Jones zondag.
Is de publicatie een lek richting de pers om de Democraten te steunen? Dat kan, maar het kan ook zijn dat de inlichtingendiensten een herhaling van de discussie over hun Irakanalyse willen vermijden. „De regering-Bush heeft de invasie van Irak gerechtvaardigd met behulp van analyses van de inlichtingendiensten. Achteraf bleek dat men veel van dat materiaal op z’n zachtst gezegd nogal eenzijdig had gebruikt en bijvoorbeeld de vraagtekens over Bagdads massavernietigingswapens gemakshalve had verzwegen. Het kan zijn dat de inlichtingendiensten nu lekken om te voorkomen dat er opnieuw een eenzijdige draai aan hun analyses wordt gegeven”, aldus politiek analiste Dalia Kaye van de researchorganisatie Rand Corporation.