Binnenland

Nederland stuurt schip naar Libanon

DEN HAAG (ANP) – Nederland stuurt een schip naar Libanon, als onderdeel van een vredesmacht van de Verenigde Naties. Het kabinet heeft dat vrijdag besloten op voorstel van de ministers Kamp (Defensie) en Bot (Buitenlandse Zaken).

De maritieme bijdrage voor de UNIFIL–missie houdt in dat afwisselend een fregat en een bevoorradingsschip worden ingezet. Daarbij zullen maximaal 150 mensen worden ingezet.

22 September 2006 13:20Gewijzigd op 14 November 2020 04:07

De bedoeling is dat Nederland ergens tussen 1 oktober en 1 december zich aansluit bij het VN–smaldeel dat als voornaamste taak heeft het tegengaan van illegale wapensmokkel naar Libanon. De missie loopt tot 31 augustus 2007, maar kan volgens Kamp met een jaar uitlopen.De bewindsman zei tevreden te zijn over de afgesproken geweldsinstructies. Die zijn voldoende robuust. Verdachte schepen kunnen ook tegen de zin van de kapitein in doorzocht worden en zo nodig mag de missie de lading in beslag nemen. Verder zijn er volgens Kamp duidelijke afspraken gemaakt met de Libanese autoriteiten over acties binnen de territoriale wateren van Libanon.

De leiding van de maritieme missie die nu bij Italië ligt, zal binnenkort door Duitsland worden overgenomen. Naast Nederland leveren onder andere ook Griekenland en Bulgarije een maritieme bijdrage. De VN, Libanon en Israël hebben Nederland gevraagd om mee te doen aan de UNIFIL–missie voor de kust.

De Tweede Kamer zal aan de hand van de zogeheten artikel–100–brief van de regering nog een oordeel moeten geven over de uitzending. Het CDA wil weten of het mandaat stevig genoeg is. CDA–Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel wil ook weten hoe Libanon de landsgrens gaat controleren op wapens voor Hezbollah. „Wat wij aan de voordeur tegenhouden moet niet aan de achterdeur, op het land, alsnog binnenkomen". Ormel wil de afspraken eerst zorgvuldig bestuderen.

De VVD is kritisch over de missie. Tweede Kamerlid Hans van Baalen wil een stevig mandaat, zodat de Nederlandse bijdrage niet in het luchtledige blijft hangen. Ook moet er een relatie zijn met de ontwapening van Hezbollah. „We zeggen nu nog geen ’ja’ of ’nee’. We gaan open het debat in en het kabinet zal ons moeten overtuigen", aldus de VVD’er.

De multipurposefregatten van de Nederlandse marine hebben de afgelopen jaren al bijdragen geleverd in de Middellandse Zee en de Perzische Golf, met de operaties Active Endeavour en Enduring Freedom.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer