Buitenland

„Martelen in Irak was nog nooit zo erg”

GENEVE - In Irak wordt nu waarschijnlijk op grotere schaal gefolterd dan tijdens het bewind van Saddam Hussein. Dat heeft speciaal onderzoeker van de Verenigde Naties Manfred Nowak donderdag gezegd. Milities, terroristische groepen, leger, politie en anderen treden de regels aangaande de humane behandeling van gevangenen met voeten.

Buitenlandredactie
22 September 2006 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 04:07
BAGDAD – Een Iraakse man draagt zijn zoon naar een ziekenhuis in Bagdad. Het jongetje raakte gisteren gewond bij een bomaanslag in de Iraakse hoofdstad. Volgens de Verenigde Naties is het dodental door geweld in Irak nog niet zo hoog geweest als de afge
BAGDAD – Een Iraakse man draagt zijn zoon naar een ziekenhuis in Bagdad. Het jongetje raakte gisteren gewond bij een bomaanslag in de Iraakse hoofdstad. Volgens de Verenigde Naties is het dodental door geweld in Irak nog niet zo hoog geweest als de afge

Het geweld in Irak kostte in de maanden juli en augustus aan minstens 6599 Iraakse burgers het leven, dat is veel meer dan eerdere schattingen deden vermoeden. De Bijstandsmissie van de Verenigde Naties in het Iraakse bureau voor mensenrechten heeft dat gisteren gemeld. De VN-missie zei bewijzen te zien van foltering, wederrechtelijke vrijheidsberoving, groei van sektarische milities en doodseskaders en een toename van eerwraak jegens vrouwen.Volgens de VN-missie kampt de Iraakse regering met een „totale ineenstorting van de rechtsorde die een ernstige uitdaging vormt voor de instellingen in Irak.” De VN-missie schrijft het toenemend aantal doden toe aan de oplopende sektarische spanningen die Irak aan de rand van een burgeroorlog hebben gebracht. Sinds die spanningen in februari op scherp werden gezet met een bomaanslag op een sjiitische moskee in Samarra, zijn volgens de VN-missie 300.000 burgers in Irak hun woonplaatsen ontvlucht.

Bij een aanval op een politiebureau in het westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad werden donderdag zes agenten gedood; een zevende raakte gewond. Het bureau in de wijk Khadra werd door inzittenden van vier auto’s onder vuur genomen nadat er eerst een mortiergranaat op was afgeschoten, aldus de politie. Wie achter de aanval zit, is onduidelijk.

Elders in Bagdad, in de wijk Dora in het zuiden en de wijk Hurriya in het noordoosten, werden bij een mortieraanval en een aanslag met een bom in een geparkeerde auto zes burgers gedood. In de provincie Anbar, ten westen van Bagdad, stierf een Amerikaanse militair aan de verwondingen die hij bij gevechtshandelingen had opgelopen, meldde het leger. Woensdag kwam in het noorden van de hoofdstad ook al een Amerikaanse militair om bij een aanslag met een bermbom.

Amerikaanse en Iraakse eenheden namen in de zuidelijke stad Najaf twee naaste medewerkers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr gevangen. Een woordvoerder in Najaf maande de aanhangers van Al-Sadr tot kalmte. Het Amerikaanse leger gaf geen commentaar. In Baquba en Mosul werden twee politieagenten doodgeschoten. In het centrum van Fallujah werden delen van twee verminkte lichamen gevonden.

Het Iraakse centrale strafhof deelde donderdag mee in de eerste week van september 35 opstandelingen te hebben veroordeeld. De zwaarste straffen, levenslang, waren voor een man die was opgepakt met een explosievenvest aan en voor een man in wiens woning raketten, mortieren en machinepistolen met munitie werden aangetroffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer