Buitenland

Coupplegers Thailand perken politieke vrijheden in

BANGKOK (ANP) – De militaire leiders van de staatsgreep in Thailand hebben donderdag alle bijeenkomsten van politieke partijen en andere politieke activiteiten verboden. Ook kenden de coupplegers zichzelf het recht toe wetten uit te vaardigen, nu het parlement is geschorst.

21 September 2006 19:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:07

Het is onduidelijk hoelang de maatregelen van kracht blijven. „Politieke activiteiten kunnen weer worden opgepakt als de situatie is genormaliseerd", zo werd bekendgemaakt in een op de nationale televisie voorgelezen verklaring. De maatregel is bedoeld om de orde en rust te bewaren.Onderdelen van de strijdkrachten namen dinsdag zonder bloedvergieten de macht over in Thailand. Ze ontbonden de regering, de volksvertegenwoordiging en het constitutioneel gerechtshof.

Opiniepeilingen in Thailand laten zien dat een meerderheid van de bevolking achter de militairen staat, ook op het platteland, waar de afgezette premier Thaksin Shinawatra de meeste steun genoot. De gedogende houding van de populaire koning Bhumibol Adulyadej ten opzichte van de coupplegers heeft volgens analisten hieraan bijgedragen.

Toch legden de nieuwe machthebbers donderdag beperkingen op aan de media. Thaise televisiestations mogen voortaan niet de teksten van de sms’jes tonen die mensen sturen met hun mening. Woensdag sommeerden de coupplegers de media al „op accurate en constructieve wijze verslag te doen van de gebeurtenissen in het land."

De nieuwe militaire machthebbers maakten donderdag ook schoon schip in de top van de voormalige regering van Thaksin. Minister Newin Chidchob, die werkte op het kantoor van de premier, en minister van Milieu Yongyuth Tiyapairat werden opgepakt. Twee andere hoge medewerkers van de ex–premier waren woensdag al gearresteerd. De coupplegers zetten ook het hoofd van de nationale veiligheidsdienst en enkele hoge politiefunctionarissen uit hun functies.

Thaksin zelf, die tijdens de coup in New York verbleef, liet vanuit Londen weten van een „welverdiende rustperiode" te gaan genieten, maar liet in het midden wanneer hij weer terugkeert naar Thailand. In Londen bezit hij een huis.

De leider van de staatsgreep, generaal Sonthi Boonyaratglin, maakte overigens duidelijk dat Thaksin welkom was in Thailand, maar dat er wel een onderzoek kan worden gestart naar de financiële handel en wandel van de miljardair.

Thaksin raakte begin dit jaar in opspraak wegens vermeende schimmige privétransacties rond een telecommunicatiebedrijf. Na aanhoudende betogingen schreef hij voor april vervroegde verkiezingen uit, die hij won. Het hooggerechtshof verklaarde de uitslag ongeldig, onder meer omdat de oppositie niet meedeed.

Oppositieleider Abhisit Vejjajiva riep de coupleiders donderdag op binnen zes maanden nieuwe verkiezingen te organiseren. Sonthi had eerder gezegd dat er pas over een jaar een stembusgang zal plaatsvinden. Wel beloofde de generaal binnen twee weken een nieuwe premier te benoemen, aan wie de militairen de macht over zullen dragen.

Internationaal is met weinig enthousiasme gereageerd op de staatsgreep. De Verenigde Staten riepen de coupplegers op de democratie zo snel mogelijk te herstellen en zeiden de hulp aan Thailand te zullen heroverwegen.

Het Thaise ministerie van Toerisme en Sport heeft intussen geprobeerd vakantiegangers gerust te stellen. Het land blijft een veilige bestemming, aldus het departement. Reisorganisaties in Europa en Azië meldden overigens dat weinig toeristen hun geplande reis naar de witte stranden hebben afgezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer