Buitenland

Crisissfeer Belgische regering

BRUSSEL (ANP) – Rond de Belgische regering–Verhofstadt II is donderdag een crisissfeer ontstaan, nadat de Vlaamse liberalen (VLD) openlijk afstand hebben genomen van de socialistische vicepremier en minister van Justitie Laurette Onkelinx.

21 September 2006 15:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:07

Tijdens een ministerraad in de ochtend werd besloten een gepland overleg over de begroting voorlopig uit te stellen. Eerst zal een gesprek tussen premier Verhofstadt van de VLD en Onkelinx de lucht tussen liberalen en socialisten moeten klaren.De justitieminister ligt al langer onder vuur na de ontsnapping van diverse criminelen, onder wie 28 Oost–Europese bendeleden die vorige maand wisten uit te breken uit de gevangenis van Dendermonde. Verder is zij in opspraak gekomen over het feit dat de uitgewezen Kosovaarse crimineel Viktor Hoxha toch weer in België is gesignaleerd. De VLD eist nu van Onkelinx dat zij zware criminelen niet langer vervroegd vrijlaat. Onkelinx weigert in te gaan op een ultimatum daarover.

De minister zegt ook dat zij instemde met de vervroede vrijlating van Hoxha op advies van een speciale commissie en op voorwaarde dat hij België zou verlaten. Volgens de Antwerpse justitie is hij echter al weer meerdere malen gesignaleerd in de Scheldestad.

De VLD zou volgens diverse commentatoren op aandringen van partijleider en premier Guy Verhofstadt Onkelinx het vuur aan de schenen hebben gelegd, omdat de liberale partij anders een fors verlies vreest bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. Onkelinx stelde woensdagavond al dat de regering „in de problemen" zit en verwijt de VLD te lijden aan „verkiezingskoorts."

De Franstalige Parti Socialiste (PS) houdt voorlopig vast aan haar kopstuk Onkelinx. Zelf zegt zij ook niet in te willen gaan op de liberale eis om uiterlijk 12 oktober aan te geven dat zij geen zware jongens meer vervroegd vrijlaat. Inmiddels heeft de Franstalige groene partij Ecolo gevraagd om een vertrouwenssteming in het parlement, omdat de paarse regering volgens de groenen geen meerderheid meer heeft.

De Vlaamse publieke omroep VRT speculeerde donderdag al op een val van de regering. Een VRT–commentator haalde de woorden aan van de toenmalige premier Mark Eyskens, die op 21 september 1981, exact 25 jaar geleden bij het begin van de herst moest aftreden. Eyskens ging toen naar de toenmalige koning Boudewijn met de woorden: „De bladeren zijn gevallen, zo ook de regering."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer