Binnenland

Zuid-Beijerland multifunctioneel centrum rijker

ZUID-BEIJERLAND - Een historische boerderij uit 1862, midden in een dorp, omgetoverd tot een complex met diverse functies. Multifunctioneel centrum Dorpzigt in Zuid-Beijerland opent vrijdag de deuren.

Conno Bochoven
20 September 2006 08:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:07
ZUID BEIJERLAND – Het nieuwe multifunctionele centrum Dorpzigt in Zuid-Beijerland opent vrijdag zijn deuren. Het centrum is gevestigd in een historische boerderij uit 1862. Foto Rein Geleijnse
ZUID BEIJERLAND – Het nieuwe multifunctionele centrum Dorpzigt in Zuid-Beijerland opent vrijdag zijn deuren. Het centrum is gevestigd in een historische boerderij uit 1862. Foto Rein Geleijnse

De boerderij biedt onderdak aan een verpleeghuisdependance met zes plaatsen, er is ruimte voor een peuterspeelgroep, een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. Bovendien heeft de bibliotheek van Zuid-Beijerland er een plekje, evenals de Zorg en Welzijn Groep voor ouder-kindzorg en Stichting Stimulans (sociaal-cultureel werk). Verder is er een algemene ontmoetingsruimte aanwezig voor ouderen. In het voorhuis heeft Stichting Hospice Hoeksche Waard vier units. In het koetshuis naast de boerderij heeft een restauratieatelier een plek gevonden.„Het aardige van Dorpzigt is dat het in feite een dwarsdoorsnede van de samenleving is”, vindt M. J. de Rijke, manager projectontwikkeling bij Woonstichting Union. „Kinderen, ouderen, hulpbehoevenden, het zit allemaal bij elkaar onder één dak.” De Rijke is vanaf het eerste uur bij het project betrokken. Door hem als directeur van wat toen nog Woonstichting Korendijk was, werd de boerderij in 2000 aangekocht. „We hadden op dat moment nog geen vastomlijnd plan”, vertelt De Rijke, „maar we wisten wel dat de boerderij een prachtlocatie vormde. De plek biedt mogelijkheden om iets voor senioren te gaan doen.”

De plannenmakerij begon en de gemeente Korendijk had interesse. Ze zocht ruimte voor de bibliotheek en de peuterspeelgroep. Ook een aantal zorginstanties en Stimulans raakten betrokken. Later kwamen daar ook nog een kinderdagverblijf en het Hospice Hoeksche Waard bij.

„Het heeft heel veel energie gekost”, aldus De Rijke, „maar het was ook dankbaar werk. Alle gebruikers zitten prima naar hun zin en zijn erg tevreden. Moeders komen hun baby’s laten wegen bij het consultatiebureau, het is een drukte van belang bij de prikpost en mensen die naar de bieb komen verbazen zich nog steeds over de prachtige locatie op de eerste en tweede verdieping.”

Doordat alles onder het dak van een rijksmonument z’n beslag moest krijgen is de bouw „heel gecompliceerd” geweest, weet De Rijke. Er waren nogal wat praktische problemen. „Enerzijds wil je het monumentale karakter van de boerderij behouden, anderzijds moet het onderkomen geschikt worden gemaakt voor veelzijdig gebruik.” Als voorbeeld noemt hij de plaatsing van dakramen in het rieten dak van de boerenschuur. „Het heeft heel wat praten gekost om Monumentenzorg mee te krijgen.”

Er zijn nog wel een paar „losse eindjes”, bekent De Rijke. Zo bleek deze zomer de temperatuur in de hal bij de appartementen te hoog op te lopen en verloopt de samenwerking tussen het kinderdagverblijf en de peuterspeelgroep nog niet optimaal. „Het kan ook anders. Mensen van het hospice houden ’s nachts een oogje in het zeil bij de bewoners van de groepswoning. „Gewoon ouderwetse burenhulp.”

Zaterdag is er open huis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer