Buitenland

Congres VS voor streng toezicht

Een dag nadat vertegenwoordigers van het Huis van Afgevaardigden en van de Senaat een compromis bereikten over financiële hervormingen, keurden beide kamers van het Congres het voorstel donderdag met overweldigende meerderheid goed.

Van onze correspondent
26 July 2002 09:33Gewijzigd op 13 November 2020 23:43

Met 423 stemmen voor en slechts drie tegen stemde het Huis voor onafhankelijk toezicht op de accountingsector, voor langere straffen voor fraudeurs en voor verschillende andere maatregelen die geknoei met financiële rapportages moeten ontmoedigen. De Senaat ging akkoord met 99 stemmen voor en geen enkele stem tegen. Drie maanden voor de tussentijdse verkiezingen in november durft bijna geen politicus zich te verzetten tegen hervormingen die een eind moeten maken aan de reeks schandalen die tal van Amerikanen veel geld hebben gekost doordat hun aandelen kelderden of geheel waardeloos werden.

President Bush heeft al gezegd dat hij de wet zal tekenen. „De stemming in het Congres is een overwinning voor de aandeelhouder en toont aan wat er mogelijk is als politici samen problemen oplossen”, aldus Bush. Dat klonk wat huichelachtig uit de mond van de president, die zich vorige week nog via zijn minister van Financiën, Paul O’Neill, verzette tegen onafhankelijk toezicht op de accountingsector. Maar opiniepeilingen toonden de afgelopen dagen aan hoe verontwaardigd de bevolking is over de reeks van schandalen. „De president kan zich eenvoudig niet meer verzetten tegen deze hervormingen, als hij tenminste zijn Republikeinse partijgenoten bij de komende verkiezingen niet onderuit wil halen”, aldus politiek analist Devlin Gordon van The New York Post.

Donderdag werd bekend dat de overheid formele beschuldigingen voorbereidt tegen enkele voormalige topfunctionarissen van telecomgigant WorldCom. Het zou gaan om de vroegere topman Bernard Ebbers, om voormalig financieel directeur Scott Sullivan en om David Myers, oud-hoofd van WorldComs interne accountingdienst. WorldCom schokte de markt enkele weken geleden met de bekendmaking dat er voor zeker 3,85 miljard dollar was gefraudeerd. Dit leidde tot een dramatische koersdaling van het aandeel. Bovendien besloten verschillende banken de geldkraan dicht te draaien. Dat dwong WorldCom er enkele dagen geleden toe om uitstel van betaling te vragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer