Binnenland

CDA keert zich tegen no–claim

DEN HAAG (ANP) – Het CDA wil toch af van de no–claim in de zorg. Want volgens een notitie van vakbond FNV gebaseerd op cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zou de regeling dit jaar geen 2 miljard euro minder lastenverlichting kosten, maar slechts 150 miljoen euro minder zorguitgaven. Eerder betuigde de PvdA zich ook al tegenstander van de no–claimregeling.

16 September 2006 13:32Gewijzigd op 14 November 2020 04:06

De christendemocraten zijn verbolgen, omdat de vakbond blijkbaar eerder CPB–cijfers heeft dan de politiek, zo bevestigde een woordvoerder zaterdag.Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwde voor voorbarige concluses en gaf aan nog in overleg te zijn met het CPB over de evaluatie van de no–claim die minister Hoogervorst (Volksgezondheid) in juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Fractievoorzitter Maxime Verhagen wil opheldering. Als de cijfers kloppen, wordt wat hem betreft het verkiezingsprogramma hierop aangepast.

Jongerius van de FNV Vakcentrale stelt dat de notitie is opgesteld op verzoek van Verhagen. Tijdens de lancering van de campagne FNV kiest partij afgelopen week nam zij stelling tegen de no–claim. Zij hield Verhagen toen voor dat afschaffing helemaal niet zou leiden tot een vermindering van de lastenverlichting met 2 miljard euro. Verhagen vroeg haar wat het dan wel zou kosten. „Ik beloof dat ik daarvoor zal zorgen", schreef Jongerius op haar weblog. „Voor het goede doel helpen wij graag een handje. Met een paar telefoontjes zet ik de speurtocht naar de goede cijfers in werking". Vrijdag was de FNV–notitie klaar.

De CDA–fractie zit al tijden met de no–claim in haar maag, omdat het CDA–congres zich heeft uitgesproken voor de afschaffing. De achterban is nooit echt gelukkig geweest met de no–claim die als een omgekeerde verplichte eigen bijdrage er voor zorgt dat mensen jaarlijks maximaal 255 euro van de zorgkosten die zij maken zelf moeten betalen. Het CDA had in het regeerakkoord met de VVD echter afgesproken dat er een vorm van eigen betaling moest zijn om de zorguitgaven te remmen.

De regeling was bedoeld om de zorgkosten te beperken door mensen kostenbewuster te maken. Uit een evaluatie van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) bleek eerder dit jaar echter dat niet duidelijk vastgesteld kon worden of mensen kostenbewuster waren geworden door de no–claim. Het CPB schat echter de verminderde zorguitgaven als gevolg van de no–claim op 100 tot 150 miljoen euro.

Volgens Hoogervorst en het ministerie van Financiën zou de regeling echter wel 2 miljard euro aan lastenverlichting opleveren. Volgens het CPB is die 2 miljard juist een collectieve zorguitgave, omdat mensen verplicht een toeslag op de zorgpremie betalen om de no–claim mogelijk te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer