Buitenland

Claudia beweegt met gedachten kunstarm

CHICAGO - Een armprothese die bewegingen kan uitvoeren door signalen uit de hersenen. De 26-jarige Amerikaanse Claudia Mitchell demonstreert haar nieuwe kunstledemaat in Chicago donderdag aan de verzamelde pers.

Wetenschapsredactie
15 September 2006 22:50Gewijzigd op 14 November 2020 04:06

Mitchell is de eerste vrouw ter wereld die een dergelijke „bionische arm” kreeg aangemeten nadat ze in 2004 door een motorongeluk haar linker arm verloor. Op de persconferentie in Chicago vertelt ze trots waartoe ze inmiddels in staat is: „Ik kan mijn elleboog omhoog en omlaag bewegen en ik kan mijn hand openen en sluiten, enkel door te denken dat ik dat wil doen.”De nieuwe arm werkt doordat deze bewegingen van een borstspier waarneemt, die is verbonden met de overblijfselen van zenuwen die ooit naar haar echte arm gingen. De uiteinden van deze zenuwen werden tijdens een vijf uur durende operatie uit haar schouder omgelegd en bevestigd aan de borstspier, waar ze vervolgens aan vastgroeiden. Elektroden die zijn vastgemaakt op de schouder vangen de impulsen op die vanuit de hersenen via de zenuwen naar de spier worden verstuurd. Vanuit de elektroden worden de impulsen doorgestuurd naar de nieuwe arm.

„De arm is wel wat zwaar”, zegt Claudia Mitchell. „Er zitten zes motortjes in. Daardoor kan ik met deze arm meer dan met gangbare protheses met drie motortjes.” De voormalige Amerikaanse marinier kan nu bijvoorbeeld weer kleding opvouwen, een banaan eten en de was doen.

Vier jaar geleden ging een eerste protoype van de arm naar Jesse Sullivan die bij een ongeval tijdens zijn werk als elektromonteur beide armen verloor. Hij kreeg twee bionische armen.

De hightech kunstarm van Mitchell is ontwikkeld door neuro-engineer en arts dr. Todd Kuiken, directeur van een vooraanstaand revalidatiecentrum in Chicago dat inmiddels nauw samenwerkt met specialisten uit het Amerikaanse leger. De laatste tijd komen er namelijk nogal wat oorlogsveteranen terug naar de VS die in Irak of Afghanistan een ledemaat hebben verloren. Kuiken en zijn medewerkers zijn trots dat hij hen kan gaan voorzien met het beste dat de technologie momenteel te bieden heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer