Binnenland

Krikke onbekend met onrust politie

ARNHEM (ANP) - Korpsbeheerder van de regiopolitie Gelderland-Midden en burgemeester van Arnhem Krikke wist wel van de dossiers met klachten en geruchten over de politieleiding in Arnhem. Maar daar heeft ze sinds haar aantreden in 2001 op verschillende tijdstippen en op verschillende manieren van gehoord, zodat ze zich niet eerder realiseerde dat de onrust in het korps zo groot was.

15 September 2006 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 04:06

Dat heeft Krikke donderdag via haar woordvoerder laten weten. De korpsbeheerder heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken over de zaken geïnformeerd.Woensdag bleek uit een rapport van een door Krikke ingestelde onafhankelijke commissie dat binnen het korps allerlei verhalen over leidinggevenden die elkaar zouden bevoordelen, zonder expliciete bewijzen daarvoor, een heel eigen leven zijn gaan leiden. Volgens de commissie is dat de bron van de grote onrust waar het korps nu al tijden mee kampt.

Krikke deed woensdag volgens de ondernemingsraad (or) van haar korps alsof de meeste verhalen en geruchten nieuw voor haar waren. „Maar wij hebben haar geregeld op de hoogte gehouden. Ze wist al heel lang wat er speelde”, aldus de voorzitter van de or. Ook de politiebonden vinden dat Krikke niet moet proberen onder haar verantwoordelijkheid als korpsbeheerder uit te komen.

Volgens Krikke hoorde zij „flardsgewijs” van de verhalen. Deels dateerden die al van voor 2001. Van andere zaken nam zij aan dat die naar behoren waren afgehandeld en enkele dossiers leken opgelost te gaan worden. Maar doordat de commissie alle vermeende misstanden op een rijtje heeft gepresenteerd, is voor Krikke het beeld helderder geworden.

De korpsbeheerder gaat samen met de hoofdofficier van justitie en de korpschef, de zogenoemde beheersdriehoek, onderzoeken of de afhandeling van alle dossiers voldoende is geweest en zo nodig dossiers heropenen. Alle bevindingen zullen in alle openheid met het hele korps worden besproken, want daar heeft het klaarblijkelijk aan geschort, meent Krikke.

Oud-korpschef K. Bakker, die in 2004 met pensioen ging, reageerde woensdag woedend op de manier waarop zijn integriteit en die van zijn eveneens gepensioneerde plaatsvervanger A. de Vries in twijfel werd getrokken. Volgens hem zijn alle misstanden en problemen waarover de commissie rept al in 2002 door de rijksrecherche en bureau interne zaken onderzocht en afgehandeld. Diverse verhalen zijn destijds al naar de prullenbak verwezen als absolute onzin, zoals het gerucht dat De Vries door hemzelf geïmporteerde wijn aan het korps wilde verkopen.

Krikke vindt vooralsnog niet dat zij wegens de affaire zou moeten aftreden. Zij vindt het wel voor de hand liggen dat de rol van de korpsbeheerder in de komende tijd tegen het licht wordt gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer