„Leger VS knoeide met cijfers aantal doden”
BAGDAD - Het Amerikaanse leger lijkt opzettelijk de schijn te hebben gewekt dat het aantal geweldsdoden in en rond Bagdad in augustus scherp is gedaald. Doel van deze manipulatie zou zijn geweest om de indruk te wekken dat een offensief van coalitietroepen in de Iraakse hoofdstad een succes was.
De opvallende daling van het aantal moorden in en rond Bagdad vorige maand was niet het gevolg van een daadwerkelijke daling van geweld, maar van de gebruikte definitie van moord, heeft het Amerikaanse leger maandag toegegeven. Er ontstond onlangs verwarring toen het Iraakse ministerie van Volksgezondheid bekendmaakte dat geweld in en rond Bagdad in augustus 1536 mensen het leven heeft gekost, bijna net zo veel als in juli. Het gemelde succes van het offensief in Bagdad lijkt na de onthulling van het leger zeer twijfelachtig.De beslissing om alleen slachtoffers van bijvoorbeeld martelingen en executies mee te tellen, stelde Amerikaanse functionarissen in staat om te beweren dat een offensief van coalitietroepen dat op 7 augustus begon, zeer succesvol was; het aantal moorden in Bagdad zou die maand met meer dan de helft zijn gedaald. Het leger liet in eerste instantie na duidelijk te maken welke definitie werd gehanteerd.
Eind augustus zei legerwoordvoerder William Caldwell dat het geweld als gevolg van de operatie aanzienlijk was gedaald. Sinds 7 augustus is het aantal moorden in Bagdad met 52 procent gedaald vergeleken met juli, zei Caldwell. Hij maakte echter niet duidelijk dat de cijfers waarnaar hij verwees een groot deel van het geweld in Bagdad, zoals bomaanslagen en mortier- of raketaanvallen, buiten beschouwing lieten.
Bij een zelfmoordaanslag op een minibus in Bagdad kwamen maandagochtend zeker vijftien mensen om. De dader blies zich met een met explosieven beladen voertuig op bij een minibus met nieuwe rekruten van het Iraakse leger. Veertien rekruten werden gedood, aldus de medische hulpverlening in Bagdad. Aanmeld- en opleidingscentra voor het leger en de politie vormen zeer regelmatig het doelwit van aanslagen door rebellen in Irak. In totaal werden maandag meer dan twintig mensen gedood door aanslagen.
Volgens tellingen van onafhankelijke waarnemers, zoals Iraq Body Count, stijgt het gemiddeld aantal doden per dag sinds de Amerikaanse en Britse troepen het land in maart 2003 aanvielen. Vooral burgers zijn het slachtoffer. In het derde jaar van de Amerikaanse inlijving van Irak verliezen per dag gemiddeld 36 mensen het leven bij gewelddaden. Tot maart 2004 was dat nog twintig per dag.