Buitenland

Meerdere aanslagverdachten België weer vrij

DENDERMONDE (ANP) – De onderzoeksrechter in het Belgische Dendermonde heeft inmiddels zes verdachten van aanslagplannen voorlopig op vrije voeten gesteld. Een groep van zeventien extreemrechtse mannen, overwegend militairen, was donderdag opgepakt op verdenking een terroristische aanslag te willen plegen in België.

8 September 2006 14:31Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

De onderzoeksrechter was donderdagavond direct begonnen met verhoren. Van de eerste negen verdachten zijn er drie formeel aangehouden, aldus de Vlaamse omroep VRT vrijdag.De opgepakte personen worden beschuldigd van racisme en terrorisme. Ze bleken lid van de organisatie Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Ze beschikten over explosieven, wapens en een ontwerpbrief om een aanslag op te eisen.

Volgens aangetroffen documenten had de groep het gemunt op joden, allochtonen en bepaalde personen. „Een concreet plan voor een aanslag op iets of iemand hadden ze niet. Wel het idee om dat te doen", aldus een justitiewoordvoerder tegen de VRT.

Bij aanvullende huiszoekingen donderdagavond en vrijdagochtend heeft de politie opnieuw een aanzienlijk wapenarsenaal aangetroffen.

De opgepakte militairen zijn een kandidaat–officier, een onderofficier en acht gewone soldaten. Hoofdverdachte is de 25–jarige Thomas B. uit Buggenhout, gelegerd in de kazerne van Leopoldsburg.

Zijn ex–vriendin Tamara is ook opgepakt. Deze ex–militair runde rock– en metalcafé The Viking nabij de kazerne. Het café was de ontmoetingsplaats voor Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET). In de kroeg zijn naar verluidt vlaggen met hakenkruizen gevonden.

De organisatie BBET is een afscheiding van Blood and Honour, waarvan een leider eveneens is opgepakt. Blood and Honour moedigt blanke mannen en vrouwen aan minstens tien kinderen te krijgen, om zo het arische ras te verspreiden.

De BBET kwam in 2004 al in het nieuws. De organisatie had toen een internationale bijeenkomst van neo–nazi’s georganiseerd in Waasmunster. De bijeenkomst was gepland in een zaal van een politica van Vlaams Belang. Toen de vergadering uitlekte, moest de groep uitwijken naar een andere locatie.

De verdachten zouden geen sterke band hebben met het Vlaams Belang, vermoedt de Linkse Socialistische Partij die extreemrechts nauwlettend volgt: „De activisten van BETT vonden dat het Vlaams Belang niet radicaal genoeg was".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer