Buitenland

Brussel reageert niet op miljoen handtekeningen

BRUSSEL (ANP) – Ondanks bijna een miljoen handtekeningen zal de Europese Commissie niet voorstellen om Straatsburg te schrappen als de tweede vergaderplek van het Europees Parlement.

8 September 2006 14:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

Een woordvoerder van vicevoorzitter Margot Wallström van de Europese Commissie heeft dat vrijdag gezegd. De woordvoerder reageerde op de inmiddels 961.000 handtekeningen van een Zweedse Europarlementariër op de website www.oneseat.eu. De Zweedse politica vindt de maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg te duur. Ze hoopte dat Brussel de vergaderplek ter discussie zou stellen, zoals de ontwerpgrondwet van de Europese Unie voorschrijft.„We verwelkomen het initiatief", zei de woordvoerder. „Het toont dat mensen zich interesseren voor de Europese Unie. Maar de vestigingsplaats van het parlement is een zaak van de EU–landen, niet van de Europese Commissie".

Dat de ontwerpgrondwet voorschrijft dat Brussel moet reageren, doet volgens hem niet ter zake. „Dat ontwerp is afgewezen".

Europarlementariër Edith Mastenbroek (PvdA) vindt de Brusselse reactie „iets te makkelijk". Mastenbroek is lid van een werkgroep voor hervorming van het Europarlement. „Natuurlijk weet ik dat de grondwet is afgewezen. De Europese Commissie is inderdaad niet verplicht om een voorstel te doen. Maar ik vind dat vicevoorzitter Wallström wel een of ander initiatief moet nemen".

Mastenbroek zou het al een hele stap vinden als de dubbele vergaderplek op hoog niveau besproken zou worden. „Het zou wel heel dom zijn van vicevoorzitter Wallström om een miljoen burgers te negeren".

De 732 Europarlementariërs vergaderen meestal in Brussel. Maar elke maand gaan ze vier dagen naar de Franse stad Straatsburg. De verhuizing van de politici en hun medewerkers en documenten kost zo’n 200 miljoen euro per jaar, inclusief het openhouden van een reservevestiging in Luxemburg.

De vergaderplek in Straatsburg is vastgelegd in het Verdrag van Amsterdam, afgesloten onder leiding van toenmalig premier Wim Kok. De staats– en regeringsleiders van de EU–landen kunnen het alleen wijzigen bij unanimiteit. Dat een Franse president daarmee instemt, is onwaarschijnlijk.

In juni weigerden de EU–regeringsleiders en Europarlementsvoorzitter Josep Borrell het onderwerp zelfs te bespreken. Premier Jan Peter Balkenende had daarvoor in de wandelgangen wel geijverd.

Een deel van de Europarlementsleden voelt overigens niet voor vertrek uit Straatsburg. Het parlement besloot deze week nog het vergadergebouw te kopen. Tot dusver werd het gehuurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer