Binnenland

Politie Pijnacker beging mogelijk strafbare feiten

PIJNACKER (ANP) – In vijf gevallen heeft de politie mogelijk strafbare feiten begaan bij incidenten rond het Oranjefeest in Pijnacker in mei. Dat concludeert de rijksrecherche na een feitenonderzoek, dat donderdag is gepubliceerd. Uit het onderzoek is volgens de rijkrecherche gebleken „dat de politie in het algemeen terecht is opgetreden en binnen de geweldsinstructie is gebleven".

7 September 2006 16:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:05

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat bij zeven aangiften en acht klachten strafrechtelijk onderzoek doen. Aan de hand daarvan bepaalt het of agenten strafrechtelijk zullen worden vervolgd. Negen aangiften krijgen geen vervolg. Naast het onderzoek van de rijksrecherche loopt bovendien een strafrechtelijk onderzoek naar strafbare feiten die inwoners van de gemeente Pijnacker–Nootdorp hebben gepleegd.De politie greep in de nacht van 6 op 7 mei in na relletjes op het feest. De gemeente kreeg verscheidene klachten en aangiften binnen over het buitensporig geweld dat de agenten gebruikten.

Uit het onderzoek blijkt dat toen het feest voortijdig werd beëindigd, een onoverzichtelijke situatie ontstond. Een relatief klein aantal politieagenten kwam op een slecht verlichte laan tegenover een grote mensenmassa te staan. De mensen bekogelden de politie en volgden bevelen niet op. Het geweld dat de politie daarop gebruikte, onder meer het prikken en slaan met de wapenstok, is voor het OM geen aanleiding individuele politiemensen strafrechtelijk te vervolgen.

De politie ging mogelijk wel buiten haar boekje bij de inzet van politiehonden om een groep mensen te verdrijven en bij de vernieling van een ruit van een auto die vastzat in de mensenmassa. Ook hield de politie zich mogelijk niet aan de regels tijdens het optreden tegen fietsers en later op de avond bij een shoarmazaak.

Het college van de gemeente Pijnacker–Nootdorp noemt de vijftien vermoedens van strafbare feiten uitzonderlijk hoog voor een enkel politieoptreden. „Wij zien het niet als incidenten, maar als symptonen van een uit de hand gelopen politieoptreden. Het gaat hier om gebeurtenissen die nimmer hadden mogen plaatsvinden, waardoor onnodig veel slachtoffers zijn gemaakt en die diepe sporen hebben nagelaten in de leefgemeenschap van Pijnacker–Nootdorp", aldus een persverklaring.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakorganisatie ACP, noemde het onderzoek in algemene zin positief. „We zijn blij dat het optreden als terecht wordt gezien. Als er strafbare feiten zijn gepleegd, moeten mensen daarvoor worden vervolgd". Hij noemde het echter „niet aanvaardbaar" dat het bestuur in de persverklaring niet wordt genoemd. „Onze rol wordt binnenstebuiten gekeerd, terwijl voor mensen die politiek verantwoordelijk zijn het buitengewoon moeilijk blijkt om die verantwoordelijkheid te nemen".

Volgens het OM is het onderzoek slechts gericht op wat er is gebeurd en of er strafbare feiten zijn gepleegd. „Of de burgemeester daar verantwoordelijk voor is, is niet aan ons", aldus een woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer